Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

28η Οκτωβρίου

 

                     




ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

Γλυφάδα 27/10/2020

Η Δημοτική μας Κίνηση «ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΓΛΥΦΑΔΑ» με την ευκαιρία της 80ής  επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, της εισόδου της χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και της έναρξης της αντίστασης στο φασισμό και το ναζισμό επισημαίνει την ιστορική, επίκαιρη σημασία της φετινής επετείου. Η καταδίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης της «Χρυσής Αυγής» αποτελεί συνέχεια στον αδιάλειπτο αγώνα του Ελληνικού λαού κατά του φασισμού. Θα αποτελεί ορόσημο για την περαιτέρω ενδυνάμωση και την ανανέωση των αγώνων των δημοκρατικών πολιτών, ώστε να εκριζωθούν οι αιτίες που γεννούν παρόμοια φασιστικά μορφώματα.

 Στο «Όχι» συμπυκνώθηκε η απόφαση ολόκληρου του ελληνικού λαού να αντισταθεί στις επεκτατικές διαθέσεις της Ιταλίας και των δυνάμεων του Άξονα. Αλλά συμπυκνώθηκε και η απόφασή του να αντισταθεί στον φασισμό και τον ναζισμό.

Στην καταδίκη των νεοναζί της «Χρυσής Αυγής» συμπυκνώθηκε η ασάλευτη πεποίθηση του ελληνικού λαού να ξεριζώσει τις ρατσιστικές, μισαλλόδοξες, ναζιστικές και εγκληματικές πρακτικές από τον κοινωνικό ιστό. 

Κάθε μορφή αντίστασης στον φασισμό, με την καθοριστική συμβολή της νεολαίας, η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, συνδέεται με το αντιφασιστικό κίνημα των ημερών μας που κατήγαγε την νίκη κατά του νεοναζισμού και συνεχίζει για την εξάλειψη της πολύμορφης έκφανσής του  στις μέρες μας.

Τιμώντας το έπος της 28ης Οκτωβρίου, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πρόκειται κυρίως για έναν πόλεμο αντίστασης στο φασισμό. Η αντίσταση στην Ελλάδα αποτέλεσε μέρος του ευρύτερου αντιφασιστικού αγώνα στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη που απειλείται για ακόμη μια φορά από πολιτικές που δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας με ρατσιστικές  εξάρσεις, μισαλλοδοξία, ξενοφοβία, υποτίμηση της υπόστασης των γυναικών σε ορισμένες χώρες.

Η ιδέα της εθνικής ενότητας ήταν πάντοτε κρίσιμη για την πορεία του τόπου. Γίνεται και πάλι αναγκαία, καθώς η χώρα ευρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις σε βάρος της, εξαιτίας της επεκτατικής πολιτικής της άρχουσας τάξης της Τουρκίας και της αδυναμίας των διεθνών θεσμών να την αναχαιτίσουν. Σ’ αυτές τις περίπλοκες περιστάσεις, η έμπνευση από το ιστορικό παρελθόν, η κατανόηση των επιτευγμάτων και η συνειδητοποίηση των τραγωδιών μπορούν και πρέπει να εκφράζονται από τους σύγχρονους αγώνες για την πατρίδα της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

"Ποτέ πια πόλεμος - Ποτέ πια φασισμός"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου