Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ"



                                     ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 26ης ΜΑΗ 2019

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ»
ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΤΑΣΤΑΝΗ

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πολίτες της Γλυφάδας,

Ενόψει των προσεχών δημοτικών εκλογών παρουσιάζουμε το εκλογικό μας πρόγραμμα και τις προτάσεις μας για τα σημαντικότερα κατά τη γνώμη μας θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γλυφάδα μας. Δεν ισχυριζόμαστε ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια και ότι όλοι οι άλλοι στερούνται θετικών προτάσεων. Το αντίθετο μάλιστα.
Η Δημοτική μας κίνηση «Ανατροπή στη Γλυφάδα» συγκροτείται από δημοκρατικούς πολίτες που συμπορεύθηκαν για χρόνια στην κοινωνική ζωή της πόλης και τα κινήματα των πολιτών, από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων Πράσινων, της κεντροαριστεράς και του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε συμπολίτη μας που επιθυμεί να συμπαραταχθεί μαζί μας στον αγώνα μας για να αλλάξουν ριζικά τα αυτοδιοικητικά πράγματα στην πόλη μας.
Όλοι μαζί μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε την αναγκαία πρόταση για τα Δημοτικά ζητήματα στο Δήμο της Γλυφάδας και να εμπνεύσουμε τους συμπολίτες μας να συμπαραταχθούν μαζί μας.
Η Γλυφάδα μπορεί και πρέπει να γίνει μια πόλη πρότυπο αλληλεγγύης και δίκαιης ανάπτυξης. Κέντρο της Νότιας Αθήνας.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Στο Δήμο μας, δυστυχώς, κυριαρχούν τις τελευταίες τετραετίες τα μεγάλα λόγια, το φαίνεσθαι  και όχι η ουσία. Σήμερα κύριος και βασικός υπεύθυνος της επικίνδυνης αυτής πραγματικότητας είναι ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Παπανικολάου και η Δημοτική του αρχή.
Επιπλέον, τα τελευταία 2 χρόνια της θητείας της, η Δημοτική αρχή της Γλυφάδας μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας και εσωτερικών διενέξεων, διαπλοκής και αντιπαράθεσης για τα συμφέροντα που εξυπηρετούσε, λειτουργούσε με σοβαρά προβλήματα και συνεχείς αναβολές συνεδριάσεων του Δ.Σ. και τα κύρια ζητήματα της πόλης μας είτε παρέμεναν άλυτα και βάλτωναν, είτε αποτελούσαν αντικείμενο αδιαφανών διαδικασιών. (Ανολοκλήρωτα έργα αποστράγγισης ομβρίων, ουσιαστικά ανύπαρκτη ανακύκλωση των απορριμμάτων).
Αποκορύφωμα της σκανδαλώδους λειτουργίας της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, αποτελούν υποθέσεις εκατό και πλέον «δήθεν αποφάσεων» του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Γλυφάδας. Οι εν λόγω παράνομες αποφάσεις ύστερα από έγγραφες καταγγελίες τόσο του Τάσου Ταστάνη (επικεφαλής της δημοτικής μας κίνησης, δημοτικού συμβούλου και υποψηφίου Δημάρχου) όσο και άλλων δημοτικών συμβούλων, διερευνώνται αρκετούς μήνες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και τις Εισαγγελικές Αρχές. Ήδη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε παράνομες πρόσφατες (Δεκέμβρης του 2018) αποφάσεις με τις οποίες η Δημοτική αρχή προσπάθησε να συγκαλύψει εκ των υστέρων τις παράνομες «δήθεν αποφάσεις» που έλαβαν οι εν λόγω επιτροπές του Δήμου.
Αν η Δικαιοσύνη, οι Ελεγκτικές Αρχές και αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης λειτουργούσαν πιο γρήγορα, πιθανότατα θα είχαμε ήδη έκπτωση του απερχόμενου Δημάρχου από το αξίωμά του.
Τα σκάνδαλα αυτά όμως δεν άφησαν αλώβητο το δήθεν «Ευρωπαϊκό προφίλ» του απερχόμενου Δημάρχου. Προκάλεσαν ανεξαρτοποιήσεις δημοτικών συμβούλων σημαντικών στελεχών της παράταξης του, που μάλιστα συνοδεύτηκαν από σοβαρές καταγγελίες για σκάνδαλα, αδιαφάνεια και αντιδημοκρατική και προσωπική λειτουργία του. Ήδη σχημάτισαν και ξεχωριστό συνδυασμό για την κάθοδό τους στις δημοτικές εκλογές.
Στην σκανδαλώδη και αντιδημοκρατική λειτουργία του κ. Δημάρχου, έρχεται να προστεθεί η υπερβολική αυτοπροβολή του, η κατασπατάληση πιστώσεων σε έργα βιτρίνας και εκδηλώσεις αμφισβητούμενης (τουλάχιστο αν όχι απαράδεκτης) ποιότητας και η ανενδοίαστη και καταδικαστέα από τη μεριά του οικειοποίηση όλων των εκτελούμενων ή χρηματοδοτούμενων από την Περιφέρεια Αττικής έργων. Όλα αυτά αποτελούν τον κανόνα της συνολικής πολιτικής αλλά και της καθημερινής πρακτικής της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής.
 
Οι πολίτες της Γλυφάδας πρέπει με την ψήφο τους να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της.

Είναι δεδομένο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί σε ένα πλαίσιο δύσκολης και σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής, αποτέλεσμα των πολιτικών της περιόδου 2008 -2015. Ήδη από το 2016 έχουν γίνει πολλές προσπάθειες επιπλέον οικονομικής στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης με συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (Φιλόδημος Ι & ΙΙ). Στην Γλυφάδα πχ. διατέθηκαν επιπλέον χρήματα για την εξόφληση δικαστικών αποφάσεων.  Υπήρξε κατά 30% αύξηση των πόρων για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ερώτημα παραμένει ο τρόπος αξιοποίησής τους από τον δήμο.
Την ίδια στιγμή ανοίγονται ευνοϊκότεροι δρόμοι λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών. Τόσο από την κεντρική εξουσία (βλ. θεσμοθέτηση νόμου «Κλεισθένης 1»,  παραχώρηση της παραλίας της Γλυφάδας και των άλλων όμορων περιοχών στους δήμους), όσο και από την Περιφέρεια Αττικής με χρηματοδότηση προς τους δήμους, με κριτήριο την ωρίμανση των έργων και όχι μικροπολιτικές πρακτικές του παρελθόντος. Αντίθετα, στη διοίκηση του δήμου Γλυφάδας κυριαρχεί η αδιαφάνεια, οι αναθέσεις σε ημέτερους, οι πελατειακές σχέσεις που εκτρέφει το στρεβλό πλειοψηφικό σύστημα με το οποίο έχει αναδειχθεί.

Οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής

Το γεγονός αυτό θα φέρει μια καινούργια πραγματικότητα στην Αυτοδιοίκηση. Θα διευκολύνει την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, την ενδυνάμωση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών του θεσμού. Στο πλαίσιο αυτό, με κριτήριο την πραγματική αλλαγή του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε την πόλη και τις ζωές μας, απαιτείται η όσο το δυνατόν ευρύτερη συσπείρωση και συνεννόηση προοδευτικών & δημοκρατικών δυνάμεων.
Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε την ευθύνη για τη διοίκηση του δήμου μας. Όλοι μαζί γιατί θεωρούμε απόλυτα αναγκαία τη δική σας συμπαράταξη στήριξη και συμμετοχή. Είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε. Και θα την κερδίσουμε όλοι μαζί!

Αναδεικνύουμε την άλλη πρόταση για τα Δημοτικά ζητήματα στο Δήμο της Γλυφάδας.

Με ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

1.  ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
2.  ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, με ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
3.  ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ
4. ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ & ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
5.  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6.  ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
7.  ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
8. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ και του ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
9. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
10. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
11ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
12. ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
13. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ


1.  ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
·                 Εφαρμόζουμε θεσμούς πλήρους διαφάνειας για την πάταξη της διαφθοράς και της σπατάλης στο δήμο μας και θα ελέγξουμε όλες τις ενέργειες σπατάλης και κακοδιαχείρισης των προηγούμενων διοικήσεων.
·                 Εφαρμόζουμε συστήματα ηλεκτρονικής καταγραφής της περιουσίας και των πόρων του Δήμου (δημοτικό κτηματολόγιο, υλικά αποθηκών, προμήθειες κ.λ.π.), έτσι ώστε να γίνεται ορθολογικότερη αξιοποίηση και έλεγχος των δαπανών.
·                 Αναβαθμίζουμε την ηλεκτρονική επικοινωνία των δημοτών με το Δήμο, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.
·                 Αναρτούμε στο διαδίκτυο όλες τις αποφάσεις και δίνουμε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της συνολικής πορείας όλων των έργων και προμηθειών του δήμου.
·                 Δημιουργούμε νομική υπηρεσία στο δήμο.
·                 Υλοποιούμε θεσμούς συμμετοχής των δημοτών στη διοίκηση και τον έλεγχο των πράξεων της δημοτικής αρχής με, θεσμοθέτηση συνοικιακών συμβουλίων, τοπικών συνελεύσεων και τοπικών δημοψηφισμάτων, ώστε οι δημότες να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη λύση των προβλημάτων της γειτονιάς και της πόλης μας.
·                 Μεριμνούμε για την ουσιαστική ενημέρωση των Δημοτών με τη δημιουργία διαδικτυακού ενημερωτικού καναλιού, για μετάδοση των συνεδριάσεων του Δ.Σ., των επιτροπών και των συνελεύσεων, αλλά και συζητήσεις των τοπικών θεμάτων.

2.  ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, με ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Η διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ συνδέεται άμεσα με την ποιότητα του περιβάλλοντος της πόλης, βρίσκεται πολύ χαμηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της απερχόμενης αλλά και όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών της Γλυφάδας.
Η βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη αλλά και η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων θα αποτελεί τον πρώτο και βασικό στόχο και μέλημα της δημοτικής μας αρχής. Για την επίτευξή του άμεσα:
·                 Αναδιοργανώνουμε και εκσυγχρονίζουμε την υπηρεσία καθαριότητας.
·                 Μειώνουμε τη σπατάλη σε καύσιμα, συντήρηση και ανταλλακτικά.
·                 Εφαρμόζουμε πρόγραμμα για τακτικό πλύσιμο κάδων, δρόμων και πλατειών.
·                 Αναβαθμίζουμε τη διαδικασία συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων και ειδικών ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
·                 Στοχεύουμε σε αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης που θα επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους.
·                 Στοχεύουμε με κατάλληλα ενημερωτικά προγράμματα και τη συμμετοχή του πολίτη να αυξήσουμε τη διαλογή στην πηγή: στο σπίτι, στο κατάστημα, στο γραφείο, στη γειτονιά.
·                 Εφαρμόζουμε οργανωμένη συλλογή και θρυμματισμό κλαδεμάτων κήπων και πάρκων.
·                 Εφαρμόζουμε αποκεντρωμένη διαχείριση προς όφελος της κοινωνίας και όχι των εργολάβων.
        Βασική επιδίωξη των προτάσεών μας είναι η ουσιαστική μείωση των ανταποδοτικών τελών που θα μας επιτρέψουν μαζί με την κατάργηση του «πρασινόσημου» να μειώσουμε δραστικά τα δημοτικά τέλη στο σύνολό τους.

Μια σύγχρονη στρατηγική για την διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει να θέτει ως στόχο τα “μηδενικά απόβλητα”. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει μεσοπρόθεσμα στη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων με το μικρότερο δυνατό κόστος και τη βέλτιστη περιβαλλοντική και κοινωνική απόδοση.
Δεν είναι μια εύκολη, ούτε “μαγική” λύση. Είναι όμως μια συγκεκριμένη στρατηγική, που προϋποθέτει ότι όλοι οι φορείς και οι πολίτες, η κεντρική διοίκηση και η αυτοδιοίκηση αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης που τους αντιστοιχεί.
Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση και τα πανάκριβα εργοστάσια απορριμμάτων που επιφέρουν μεγάλη αύξηση του κόστους αποκομιδής, μεταφοράς, και διάθεσης των απορριμμάτων, που θα έχει αποτέλεσμα και την αύξηση των δημοτικών τελών.
Η Δημοτική μας κίνηση, θα αναπτύξει σύγχρονο πρόγραμμα Διαχείρισης Απορριμμάτων με βασικό στόχο την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και την μείωση του όγκου των απορριμμάτων που στέλνονται στην χωματερή.
Η Περιφέρεια Αττικής με τη διοίκηση της Ρένας Δούρου ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στην κατεύθυνση αυτή και κάλεσε τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές να σχεδιάσουν και να εγκρίνουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Έτσι, πριν από 4 χρόνια, ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, το Τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που έθεσε τους στόχους και τη διαδικασία υλοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη μας.

Η συνέχεια όμως με αποκλειστική ευθύνη της απερχόμενης Διοίκησης δυστυχώς ήταν απογοητευτική!!!

·                 Ο δήμος δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για τη χωροθέτηση πράσινου σημείου.
·              Δεν προώθησε καμία ενέργεια για τη μελλοντική στέγαση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου σε περιβαλλοντικά σύγχρονες εγκαταστάσεις.
·                 Δεν υπήρξε πολιτική ανανέωσης, συμπλήρωσης και εμπλουτισμού του υφιστάμενου εξοπλισμού που είναι πεπαλαιωμένος ενώ παράλληλα θα έπρεπε να συνεχίζεται το πρόγραμμα αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων σε όλη την πόλη.
·                 Δεν εγκαταστάθηκε ποτέ το τρίτο ρεύμα αποκομιδής για την αποκλειστική συλλογή χαρτιού και χαρτονιού (κίτρινοι κάδοι) σε συνοικίες της πόλης. Τοποθετήθηκαν μόνο στα σχολεία της πόλης κάδοι ανακύκλωσης τριών ρευμάτων (πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί) από την περιφέρεια Αττικής κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους, ώστε η νέα γενιά να μπορέσει να αλλάξει νοοτροπίες και εφαρμοζόμενες πολιτικές.
·                 Προχώρησε περιπτωσιακά η ανακύκλωση γυαλιού (με την εφαρμογή της αναγκαστικής συγκέντρωσης γυαλιού από καταστήματα εστίασης), χωρίς την αναγκαία  πύκνωση των ειδικών σημείων απόρριψης.
·                 Ο δήμος δεν μπήκε στον κόπο να  διαθέτει δωρεάν κάδους οικιακής κομποστοποίησης προκειμένου, όσοι το επιθυμούν, να εκπαιδευτούν και να εφαρμόσουν έναν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων κήπου.
Είναι προφανές ότι με μία διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης μας, με βασικό στόχο την γενναία αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης, μπορούμε να οδηγηθούμε σε δραστική μείωση του όγκου τους, να εξασφαλίσουμε την επαναχρησιμοποίηση πολύτιμων υλικών προς όφελος του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσουμε σημαντικά το υπέρογκο σήμερα κόστος αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων.
Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα στη χώρα μας το μέσο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων προσεγγίζει τα 200€/τόνο. Στις χώρες με καλές πρακτικές, που κάνουν σωστή Διαλογή στην Πηγή, το αντίστοιχο κόστος πχ στην Αυστρία είναι μόλις 35€/τόνος. Δηλαδή έξη (6) φορές μικρότερο.

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Η διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου πρέπει να αποβλέπει στην προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξασφάλιση της ανθρώπινης υγείας. Ταυτόχρονα τα απορρίμματα μπορούν να αποτελέσουν δημόσιο πόρο και να αποφέρουν έσοδα στο δήμο, παρέχοντας τη δυνατότητα μείωσης της επιβάρυνσης των δημοτικών τελών και ταυτόχρονα βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Κύριοι στόχοι του προγράμματός μας είναι:

·                 Ο προληπτικός περιορισμός του όγκου παραγωγής τους.
·                 Η επαναχρησιμοποίηση μέρους τους.
·                 Η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης.
Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων
·                 στηρίζουμε εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία.
·                 Ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε τους δημότες.
·                 προωθούμε εθελοντικές δράσεις δημοτών.
·                 Εφαρμόζουμε:
1.   Διαλογή στην πηγή (στο σπίτι, το γραφείο, το κατάστημα).
2.   Χωριστή συλλογή για το γυαλί, το χαρτί, το μέταλλο, το πλαστικό. 
3.   Χωριστοί κάδοι συλλογής βιοαποβλήτων (υπολείμματα τροφών από σπίτια και εστιατόρια, πράσινα υπολείμματα από λαϊκές αγορές, κλαδέματα κήπων, πάρκων κλπ.
4.   Αξιοποίηση των βιοαποβλήτων  για την παραγωγή κομπόστ και βιοαερίου
5.   Στήριξη της οικιακής κομποστοποίησης με διανομή κατάλληλων κάδων στα νοικοκυριά του δήμου και ενημέρωση των δημοτών


3.  ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

Στο δήμο μας, παρά την πρόσφατη μείωση κατά 10% στα ανταποδοτικά τέλη, εξακολουθούμε να επιβαρυνόμαστε με τα ακριβότερα δημοτικά τέλη στο λεκανοπέδιο. Και αυτό γιατί είμαστε ο μοναδικός δήμος του λεκανοπεδίου που μας επιβάλλεται το μεγάλο καπέλο του  «πρασινόσημου»  που φουσκώνει τους λογαριασμούς μας κατά 25%!!!
Δεσμευόμαστε για άμεση κατάργηση του «πρασινόσημου»!!!
Επίσης στοχεύουμε στην περαιτέρω μείωση των ανταποδοτικών τελών, ενώ εξετάζουμε την υλοποίηση μεγαλύτερων μειώσεων για τους πολύτεκνους, άνεργους και ευπαθείς ομάδες. Οι στόχοι αυτοί που είναι εφικτοί με παρεμβάσεις σε δύο κατευθύνσεις:

·                 ΜΕΣΩ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Με την ανάπτυξη ενός σύγχρονου προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων με αυξημένη ανακύκλωση σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν αναλυτικά παραπάνω - και μακριά από ιδιωτικά συμφέροντα – και ταυτόχρονη εκμετάλλευση των βαρέων αντικειμένων, κλαδιών κ.λ.π.

·                ΜΕΣΩ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ - ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Με την καλύτερη οργάνωση και τον έλεγχο των βασικών λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών καθαριότητας ώστε να καταπολεμηθεί η τεράστια σπατάλη στις δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών, κυρίως του στόλου των οχημάτων του δήμου (ανταλλακτικά, ελαστικά, συντήρηση, καύσιμα κ.λ.π.)
       
4. ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ & ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

·                 Διεκδικούμε την επέκταση του μετρό στην πόλης μας.
·                 Ως τότε, διεκδικούμε άμεσες ρυθμίσεις για την συγκοινωνιακή κάλυψη από τον ΟΑΣΑ όλων των περιοχών της πόλης από το τοπικό δίκτυο, τόσο μεταξύ τους όσο και με το σταθμό του μετρό στο Ελληνικό, καθώς και πύκνωση όλων των δρομολογίων για μείωση του χρόνου αναμονής των επιβατών στις στάσεις.
·                 Βελτιώνουμε το υφιστάμενο δίκτυο δημοτικής συγκοινωνίας με καλύτερο σχεδιασμό και πύκνωση των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των γειτονιών της πόλης μεταξύ τους και με το Σταθμό του Μετρό.
·                 Προχωρούμε στην αγορά Δημοτικού Πούλμαν για τις μετακινήσεις φοιτητών, μαθητών, ερασιτεχνικών σωματείων, καθώς και τουριστικές εκδρομές για τους δημότες.
·                 Διεκδικούμε την κατασκευή δύο τουλάχιστο πεζογεφυρών για την ομαλή και ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης
·                 Διεκδικούμε από την πολιτεία και την Περιφέρεια Αττικής την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης και τη λήψη συγκεκριμένων κυκλοφοριακών παρεμβάσεων για την ομαλοποίηση της κίνησης των οχημάτων που διασχίζουν τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και την οδό Γούναρη για να κινηθούν από την Τερψιθέα προς το Κέντρο της Γλυφάδας και αντιστρόφως, αλλά και την άμβλυνση του φαινομένου της γενικότερης τριχοτόμησης της πόλης μας λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου που παρουσιάζουν οι δρόμοι αυτοί. Με ανάλογη μελέτη να αντιμετωπισθεί το κυκλοφοριακό χάος του Εμπορικού Κέντρου της πόλης και να εξασφαλισθεί η εφαρμογή ολοκληρωμένης και ορθής σήμανσης όλων των δρόμων της πόλης, με διόρθωση όλων των προβληματικών και άστοχων μονοδρομήσεων.
·                 Φωτίζουμε επαρκώς όλες τις συνοικίες της πόλης με προτεραιότητα στη χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης και εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών (π.χ. ηλιακή).
·                 Διεκδικούμε την κατασκευή των πεζοδρομίων ΔΩΡΕΑΝ από το δήμο με αυτεπιστασία και επιδοτούμενα από τον ΟΑΕΔ προγράμματα για ανέργους οικοδόμους και μηχανικούς.
·                 Συγκροτούμε συνεργείο άμεσης επέμβασης σε φθορές δρόμων.

5.  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

         Διεκδικούμε αναβαθμισμένο σε όλες τις βαθμίδες δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας για όλους τους πολίτες.
Διεκδικούμε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλους, με προτεραιότητα τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και αναβαθμίζουμε και επεκτείνουμε τη δράση του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου.
         Επιδιώκουμε τη λειτουργία των παιδικών σταθμών με μόνιμο επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό για όλα τα παιδιά που τους έχουν ανάγκη.
Δημιουργούμε στην πόλη μας κατάλληλες υποδομές για την επέκταση της υποχρεωτικής παρακολούθησης στο 2χρονο νηπιαγωγείο στα πλαίσια της 14-χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης που θέσπισε και προωθεί η Κυβέρνηση, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν όλα τα παιδιά της πόλης σε αυτά. 
         Καλύπτουμε τα κενά σε προσωπικό και αναβαθμίζουμε τη λειτουργία των ΚΑΠΗ, καθώς και τις παροχές πολιτισμού και αναψυχής προς την Τρίτη ηλικία.
         Διεκδικούμε την πλήρη επαναφορά του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» και επεκτείνουμε τη λειτουργία του εντάσσοντάς το στις βασικές και μόνιμες δομές του δήμου.
         Σχεδιάζουμε τη δημιουργία δημοτικού γηροκομείου για άπορους συμπολίτες μας.
         Παρέχουμε νομική κάλυψη μέσω των υπηρεσιών του Δήμου στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

6.  ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Η Γλυφάδα ήταν μια μεγάλη αγορά που έσφυζε από κίνηση και ήταν πόλος έλξης για πολλούς καταναλωτές. Μετά το 2010 παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα. Μαγαζιά κλειστά και ξενοίκιαστα ή άλλα που αλλάζουν συνεχώς αντικείμενο και χρήση με την ελπίδα να επιβιώσουν. Η κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν αφ’ ενός σε πρωτοφανή μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση στο τζίρο των επιχειρήσεων και των καταστημάτων και αφ’ ετέρου επιδείνωσε την κατάσταση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που όσες λειτουργούν ακόμα, αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα.
Σε αυτή την κατάσταση, αποτελεί μεγάλη απειλή για τον εμπορικό κόσμο της Γλυφάδας, η προβλεπόμενη δημιουργία του τεραστίων διαστάσεων εμπορικών κέντρων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Μια προοπτική που εκτός από τις πολλαπλές οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές επιπτώσεις θα οδηγήσει σε πλήρη μαρασμό την τοπική αγορά της πόλης μας και των όμορων δήμων.
Είναι θέμα που αφορά ΟΛΟΥΣ μας και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Γλυφάδα
Η δημοτική παράταξη ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ με τον υποψήφιο δήμαρχο ΤΑΣΟ ΤΑΣΤΑΝΗ πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις για τη αποτροπή της δημιουργίας στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού Καζίνο και τεραστίων διαστάσεων εμπορικών κέντρων και καλεί κάθε πολίτη, αλλά και όλους τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, να συμπαραταχθούν μαζί μας στον αγώνα αυτό.
         Επίσης η δέσμευσή μας για μείωση των δημοτικών τελών και κατάργηση του «πρασινόσημου» ισχύει και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επιδιώκουμε την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου – όχι με επιχειρήσεις σκούπα για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις - αλλά με τη δημιουργία υπαίθριας πολυεθνικής αγοράς με νόμιμες άδειες στους μικροπωλητές.
        Αναδιοργανώνουμε τη δημοτική αστυνομία για τον ουσιαστικό έλεγχο της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, των όρων λειτουργίας των καταστημάτων και επιχειρήσεων, αλλά και άλλων βασικών δραστηριοτήτων στη πόλη μας.
         Είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη δημιουργία και άλλων πολυκαταστημάτων τύπου ΜALL. Αντίθετα θα προωθήσουμε τη δημιουργία υπαίθριων ανοιχτών αγορών που θα περιλαμβάνουν μικρά μαγαζιά καθώς και καφετέριες, εστιατόρια και άλλους χώρους ψυχαγωγίας.
         Παίρνουμε μέτρα αναβάθμισης της Γλυφάδας ως τουριστικού προορισμού.
         Στηρίζουμε συνεταιριστικές και συνεργατικές πρωτοβουλίες.
         Θεσπίζουμε δίκαιους και ενιαίους για όλους κανόνες χρήσης των κοινόχρηστων χώρων και των πεζοδρομίων στην πόλη και κυρίως ελέγχουμε αυστηρά την εφαρμογή τους.
Στόχος μας είναι
1.     Η πλήρης και ασφαλής μετακίνηση των  πεζών και των ΑΜΕΑ στη Γλυφάδα.
2.     Η πάταξη της παράνομης κατάληψης και εκμετάλλευσης κοινόχρηστων χώρων και πεζοδρομίων, καθώς και η αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις παράνομες κατασκευές.
3.     Η εξασφάλιση σταθερής είσπραξης των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων και των τελών επί των ακαθαρίστων κερδών των επιχειρήσεων που υποχρεούνται στην καταβολή τους.
Θεσπίζουμε και ελέγχουμε την εφαρμογή κανόνων ίδρυσης και λειτουργίας για όλα τα καταστήματα που:
·                 θα επιβάλουν την ισονομία,
·                 θα αποτρέπουν την ανεξέλεγκτη επέκταση τους
·                 θα αναβαθμίζουν την πόλη μας καθώς και το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών, αλλά και ταυτόχρονα
·                 θα σέβονται τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων της περιοχής.

7.  ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

·                 Δεσμευόμαστε για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με έγκαιρη χορήγηση όλων των απαραίτητων πιστώσεων για συντήρηση, θέρμανση, συντήρηση και λοιπές ανάγκες.
·                 Προγραμματίζουμε την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις.
·                 Διεκδικούμε την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών επιτροπών με προκαθορισμένο για κάθε σχολείο και σχολικό έτος προϋπολογισμό με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια (αριθμός μαθητών, παλαιότητα κλπ) και δυνατότητα διαχείρισης από τους Διευθυντές παγίου ποσού για έκτακτες ανάγκες ανά σχολική μονάδα. Καταγγέλλουμε την αδιαφανή λειτουργία των σχολικών επιτροπών του Δήμου Γλυφάδας. Την κατασπατάληση χρημάτων για το πρόγραμμα fix my school που δεν λειτούργησε ποτέ. Τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση με αποτέλεσμα πόροι που διατίθενται για τα σχολεία να μην χρησιμοποιούνται  με τον βέλτιστο τρόπο. (πχ δημιουργία εργαστηρίων φυσικής)
·                 Διαφωνούμε στη χρησιμοποίηση της Αυτοδιοίκησης ως μοχλού για την ανταποδοτική λειτουργία των σχολείων ή την κατηγοριοποίησή τους.
·                 Επιδιώκουμε την απορρόφηση και χρηστή διαχείριση των θεσμοθετημένων αλλά και των αναγκαίων πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και την περιφέρεια.
·                 Διεκδικούμε την οριστική λύση της στέγασης των σχολικών μονάδων, ορθά χωροταξικά κατανεμημένων, με την ανέγερση μέσω του ΕΣΠΑ των αναγκαίων σχολικών κτιρίων σε οικόπεδα που ήδη έχουν απαλλοτριωθεί καθώς και των αιθουσών του λείπουν στα υφιστάμενα κτίρια.
·                 Απαιτούμε την ορθή ανά γειτονιά κατανομή των παιδιών στην αντίστοιχη σχολική μονάδα για την εξυπηρέτηση τους
·                 Διεκδικούμε από την πολιτεία την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα σχολεία με την παροχή δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο για όλους τους μαθητές.
·                 Διεκδικούμε την επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου.
·                 Θέλουμε τους αύλειους χώρους των σχολείων ελεύθερους για να αθλούνται οι νέοι σε καθορισμένες ώρες με την υποστήριξη και επίβλεψη του κοινωνικού περίγυρου και των σχολικών φυλάκων.
·                 Αναπτύσσουμε στα σχολεία το θεσμό του σχολικού τροχονόμου.
·                 Απαιτούμε την δημιουργία νέων τμημάτων νηπιαγωγείων για να δοθεί η θεσμοθετημένη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε αυτό όλα τα παιδιά από 4 και 5 ετών στο ενιαίο 14χρονο σχολείο. Καταγγέλλουμε την απερχόμενη διοίκηση του δήμου ότι προγραμματίζει μόνο 6 αντί για τις 13 απαιτούμενες νέες αίθουσες νηπιαγωγείου και μάλιστα τις 2 από αυτές για μεταστέγαση.
·                 Επιδιώκουμε την εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό για όλα τα παιδιά που τους έχουν ανάγκη. Χωρίς επιβάρυνση για ανέργους και έχοντες χαμηλά εισοδήματα  στοχεύοντας στη σταδιακή εξάλειψη για όλους. Κάνουμε γνωστό και φέρουμε στην κρίση των πολιτών την αδιαφορία που επέδειξε η απερχόμενη δημοτική αρχή στην απορρόφηση πόρων του υπουργείου εργασίας για την ίδρυση 2 νέων τμημάτων βρεφικής και βρεφονηπιακής φροντίδας.
·                 Τα παιδικά κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για το καλοκαίρι θα λειτουργούν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με την ευθύνη του ίδιου του Δήμου χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους και προσφέροντας δουλειά – έστω μικρής διάρκειας - σε άνεργους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς.
·                 Προχωράμε σε αναβάθμιση με πλήρη στελέχωση εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού του Δημοτικού Ωδείου, με αποκέντρωση της λειτουργίας του με τη δημιουργία παραρτημάτων σε σχολικά συγκροτήματα.
·                 Υλοποιούμε Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης Προληπτικής Οδοντιατρικής σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, πέραν της πρόσφατα θεσμοθετημένης οδοντιατρικής περίθαλψης – πρόληψης για παιδιά από 6 – 12 ετών.


ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ»
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Απαιτείται αγωνιστικά να διεκδικήσουμε:

1.     Την ΑΜΕΣΗ στελέχωση των παιδικών σταθμών με το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας για να επιτευχθεί η απρόσκοπτη και παιδαγωγικά σωστή λειτουργίας τους. Σε θετική κατεύθυνση η αλλαγή του μέτρου 1:1 προσλήψεων αποχωρήσεων. Θα αντιταχθούμε σε κάθε πρόθεση επαναφοράς του 1:5 Μόνο έτσι θα σταματήσει η κοροϊδία και η εκμετάλλευση τόσο των εργαζομένων με τις απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές ελαστικές σχέσεις εργασίας (δίμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις ή με μπλοκάκι κ.λ.π.) στους παιδικούς σταθμούς όσο και η ομηρεία των γονέων των παιδιών. Επισημαίνουμε ότι η κωλυσιεργία από πλευράς του Δήμου για την δημιουργία των απαραίτητων τμημάτων νηπιαγωγείου δυσκολεύει το άνοιγμα θέσεων για τη φοίτηση όλων των παιδιών που επιθυμούν να εγγραφούν στους παιδικούς σταθμούς.
2.     Την ίδρυση νέων παιδικών σταθμών που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, παρέχοντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και χωρίς επιβάρυνση για ανέργους και έχοντες χαμηλά εισοδήματα.
3.     Την εφαρμογή του δικαιώματος εγγραφής όλων των παιδιών των κατοίκων της πόλης μας που επιθυμούν την εισαγωγή τους στους παιδικούς σταθμούς. Μετά την θεσμοθέτηση της δυνατότητας  εγγραφής στους παιδικούς σταθμούς χωρίς διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων – ανέργων ή μη νομιμοποιημένων και αλλοδαπών γονέων, γίνεται απαιτητικό να υπάρξουν οι απαραίτητες υποδομές ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
4.     Την εγκατάσταση των Παιδικών Σταθμών σε κατάλληλα κτίρια με όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και τις προσφερόμενες υπηρεσίες όπως φαγητό κ.λ.π.
5.     Τη συμμετοχή των γονέων στη διοίκηση και τον έλεγχο της λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

8. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ και του ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Βασική θέση μας η αναβάθμιση της πολιτιστικής προσφοράς και του αθλητισμού για όλους τους κατοίκους της πόλης. Θα διεκδικήσουμε για αυτό τους αναγκαίους πόρους από το Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς.

·                 Για εμάς σημασία έχει, ο άνθρωπος να γίνεται δημιουργικός συμμέτοχος και όχι παθητικός δέκτης. Ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε την προβολή κάθε μορφής ερασιτεχνικής δημιουργίας.
·                 Ιδρύουμε δημοτική Κινηματογραφική Λέσχη.
·                 Απαιτούμε την ενίσχυση της αισθητικής αγωγής και της καλλιτεχνικής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
·                 Προωθούμε τη διαμόρφωση της κατάλληλης υποδομής ώστε να απολαμβάνουν το δικαίωμα στον πολιτισμό όλοι οι κάτοικοι της Γλυφάδας.
·                 Θεσμοθετούμε Ετήσιο Πολιτιστικό Φεστιβάλ που θα παρουσιάζεται η προσπάθεια όλων των πολιτιστικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη Γλυφάδα με την παράλληλη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, αλλά και Γιορτής Βιβλίου.
·                 Δημιουργούμε Ανοικτά Θέατρα και Πολυχώρους Πολιτισμού στους χώρους των πρώην λατομείων Χατζηδήμα και Βλάχου.
·                 Αξιοποιούμε και διαμορφώνουμε κατάλληλους χώρους σε πλατείες της Γλυφάδας ώστε να παρουσιάζονται εκεί θεατρικά και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.


9. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

·                 Είναι δέσμευση, για εμάς, η προώθηση και η ανάπτυξη όλων των αθλημάτων με την παράλληλη ενίσχυση του μαζικού ερασιτεχνικού και σχολικού αθλητισμού.
·                 Διεκδικούμε και εξασφαλίζουμε σύγχρονες υποδομές άθλησης και φυσικής αγωγής σε κάθε γειτονιά και επαναφέρουμε το θεσμό των Διασχολικών Πρωταθλημάτων, οργανώνουμε σχολικούς αγώνες στίβου, λαϊκό ανώμαλο δρόμο, ποδηλατικούς αγώνες.
·                 Στηρίζουμε σταθερά και ισότιμα τα ερασιτεχνικά τμήματα των αθλητικών σωματείων και στελεχώνουμε με παλαίμαχους και έμπειρους αθλητές κατοίκους της πόλης μας τις αθλητικές υπηρεσίες του δήμου μας.
·                 Εκμεταλλευόμαστε τα προαύλια των σχολείων με τη δημιουργία άρτιων αθλητικών εγκαταστάσεων μετατρέποντας τα, σε Κέντρα Άθλησης και τόπους συνάντησης νέων για την ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού.

  
10. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Βασικές μας αρχές είναι η Προστασία του Περιβάλλοντος και η υπεράσπιση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας με ιδιαίτερη έμφαση στα βασικά χαρακτηριστικά της πόλης μας, δηλαδή το Παραλιακό Μέτωπο και τον Υμηττό.

Το παραλιακό μέτωπο του δήμου μας και ο ορεινός όγκος του Υμηττού, πρέπει να είναι οι φυσικοί έξοδοι της πόλης στο βουνό και στη θάλασσα με ελεύθερη πρόσβαση.

Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού με διασφάλιση της κατασκευής του πάρκου πριν από κάθε άλλη παρέμβαση και αγωνιζόμαστε για την αποτροπή δημιουργίας Καζίνο και τεραστίων διαστάσεων εμπορικών κέντρων.
Είμαστε αντίθετοι με πολιτικές που αντιμετωπίζουν τη δημόσια ή δημοτική περιουσία ως αντικείμενο σκανδαλώδους εκμετάλλευσης, είτε για την κάλυψη ελλειμμάτων του δημοσίου είτε για οικονομική ανάπτυξη σε βάρος του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα:

A. ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

1.               Η Κυβέρνηση μέσω της ΕΤΑΔ έχει παραχωρήσει προς χρήση στο Δήμο μας (καθώς και σε άλλους όμορους δήμους π.χ. Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης), σημαντικό μέρος της παραλίας της πόλης. Ο Δήμος και οι πολίτες της Γλυφάδας - μαζί με τους κατοίκους των δήμων της νοτιοανατολικής Αττικής - πρέπει να διασφαλίσουμε από την Κυβέρνηση την απόδοση στους δήμους μας και την Περιφέρεια Αττικής όλου του παραλιακού μετώπου – μαζί και τις μαρίνες που έχουν εκχωρηθεί από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ. Ταυτόχρονα πρέπει να μελετήσουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, την ανάπτυξή της για το καλό των περιοχών μας διαφυλάσσοντας τη δημόσια χρήση ολόκληρης της παραλίας.
2.               Εμείς στοχεύουμε στην ανάδειξη του συνόλου της παραλίας μας με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, με προστασία των αρχαιολογικών χώρων, απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών και δραστηριοτήτων που δεν συνάδουν με το Δασικό, Αρχαιολογικό ή διατηρητέο χαρακτήρα σημαντικών τμημάτων του παραλιακού μετώπου διαφυλάσσοντάς τα από την αδηφάγα προσπάθεια καταπάτησής και ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσής τους από τεράστια συμφέροντα.
3.               Από κοινού οι ενεργοί πολίτες και οι κοινωνικοί φορείς που νοιάζονται για αυτό τον τόπο, με επικεφαλής την Περιφέρεια, μπορούμε συντονισμένα να προωθήσουμε μια καλά μελετημένη και ολοκληρωμένη παρέμβαση για το συμφέρον των πόλεών μας και των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Προετοιμαζόμαστε όμως ταυτόχρονα να αντιπαλέψουμε και να αποκρούσουμε τα μεγάλα κερδοσκοπικά «επενδυτικά» συμφέροντα που δε θα αφήσουν εύκολα να χαθεί από τα χέρια τους η υπόσχεση των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων για την ανάπτυξη της «Αττικής Ριβιέρας». Εμείς οφείλουμε να κινητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας και να πρωτοστατήσουμε τόσο στο σχεδιασμό της ανωτέρω συντονισμένης προσπάθειας συμπαρατασσόμενοι με δυνάμεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση (δήμους, δημοτικές κινήσεις και κυρίως την Περιφέρεια Αττικής) συμμετέχοντας ταυτόχρονα και σε ανάλογης κατεύθυνσης αναγκαίες κινηματικές δράσεις στα νότια προάστια.
    

Β. ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΟΓΚΟ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Υπερασπιζόμαστε αταλάντευτα τη διατήρηση του δημόσιου, δασικού χαρακτήρα των 11.000 στρεμμάτων και γενικά ολόκληρου του ορεινού όγκου του Υμηττού.
Παλεύουμε μαζί με τους πολίτες για τη λύση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, υπερασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον.
Είμαστε αντίθετοι με την οποιαδήποτε σκέψη οικοπεδοποίησης, κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων, ΚΥΤ και οποιαδήποτε άλλης δραστηριότητας που δεν συνάδει με τον δασικό χαρακτήρα του βουνού.
Συγκεκριμένα διεκδικούμε:
·                 Την κήρυξη του Υμηττού σε Εθνικό πάρκο σύμφωνα με την Απόφαση του 2001 του Μικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Κράτους που αναγνωρίζει όλον τον Υμηττό ως Δημόσια Δασική έκταση και την επαναφορά σε ισχύ του Υ.Α. του Υπουργείου Περιβάλλοντος του 2010 που καθόριζε τα όρια για τις ζώνες δασικής έκτασης στον Υμηττό εναντίον της οποίας είχαν προσφύγει ασύδοτοι καταπατητές και διεκδικητές εκτάσεων.
·                 Την απομάκρυνση των καταπατητών από τις δασικές εκτάσεις και την αποκατάσταση του φυσικού και Δασικού τοπίου.
·                 Την απομάκρυνση των Κέντρων Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ από τον Υμηττό στην Αργυρούπολη και στην Τερψιθέα στο τέρμα της οδού Ανθέων.
·                 Την αναδάσωση των 11.000 στρ. με οργανωμένη δενδροφύτευση, και την μετέπειτα οργανωμένη συντήρηση και προστασία των δέντρων.
·                 Τον καθαρισμό και την απομάκρυνση των χιλιάδων τόνων μπαζών και σκουπιδιών που βρίσκονται στο βουνό μέσα σε χαράδρες, ρέματα και δασικές εκτάσεις.
·                 Τη διάνοιξη ορεινών μονοπατιών, που θα διασύνδεουν τους πρόποδες με την κορυφή και την δυτική με την ανατολική πλευρά.
·                 Πρωτοστατούμε στο συντονισμό, στη Διαδημοτική συνεργασία και στον κοινό αγώνα με συλλογικότητες και φορείς πολιτών για την προστασία του Υμηττού, καθώς και στην κοινή δράση με τους Δήμους που περιβάλλουν τον Υμηττό για μια ουσιαστική, αποτελεσματική και με διαφάνεια λειτουργία του ΣΠΑΥ
·                 Την τοποθέτηση δασοφυλάκων και δημιουργία Σύγχρονου Συστήματος Πυρασφάλειας.
·                 Την πλήρη απαγόρευση της Ελεύθερης Βοσκής, σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία και απομάκρυνση όλων όσων διατηρούν μαντριά.
·                 Τη δημιουργία “Ζωντανού’’- υπαίθριου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Αττικής γης και την ανάδειξη των μοναδικών και πανέμορφων σπηλαίων της Τερψιθέας.
·                 Τη δημιουργία δημοτικού φυτωρίου για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του δήμου, ενώ παράλληλα υλοποιούμε πολιτικές υιοθεσίας τμημάτων του βουνού από τους μαθητές των σχολείων και δημότες για την δημιουργία των μικρών δικών τους κήπων, με στόχο την εκπαίδευση και την οικολογική ευαισθητοποίησή τους.
·
Γ.  ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  
      
Η δημοτική μας κίνηση από την ίδρυσή της (καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της, των μελών και των φίλων της), είχε συμπαραταχθεί εδώ και πολλά χρόνια με τα κινήματα των πολιτών και τις δυνάμεις της αυτοδιοίκησης στους όμορους δήμους στον αγώνα για την αποτροπή του ξεπουλήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού αντιπροτείνοντας ως λύση την υλοποίησης της μελέτης του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
Όμως και το αντίπαλο στρατόπεδο ήταν ισχυρότατο, με πρωτοστάτες τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και κυρίως την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και τους ξένους δανειστές. Ενέταξαν την επένδυση στο Ελληνικό ως βασικό προαπαιτούμενο στα μνημόνια και την κατέστησαν, κορυφαίο συμβολικό δείγμα μιας ολόκληρης πολιτικής, απαιτώντας να έχουν οι επενδυτές το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν στη γη ή στην οικονομία με μια και μόνο υπογραφή, με μία και μόνη έγκριση-χωρίς κανενός τύπου έλεγχο.
Ταυτόχρονα γύρω από την επένδυση στο Ελληνικό είχε και έχει συσπειρωθεί μία συμμαχία ισχυρών εταιρειών (Lamda Development κ.λ.π.), καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης και ένας στρατός μεσαζόντων και άλλων αρπακτικών συμφερόντων. Πιστός εκφραστής όλων αυτών ο απερχόμενος Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Κωνσταντάτος που κέρδισε το δήμο με τη βοήθειά και τις έντονες παρεμβάσεις τους.
Απέναντι στο ισχυρό αυτό μπλόκ συμφερόντων, τα κινήματα των πολιτών και οι δημοτικές κινήσεις, δεν κατόρθωσαν να επιβάλουν τις απόψεις τους. Τελικώς η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τη σκανδαλώδη σύμβαση του 2014 εκχώρησε το χώρο με εξευτελιστικό τίμημα και άνοιξε διάπλατα το δρόμο για  την ανάπτυξη των φαραωνικών σχεδίων της Lamda developments και των ξένων επενδυτών.
Μετά τον επώδυνο συμβιβασμό του Ιουλίου του 2015, οι δανειστές επέβαλαν στη χώρα την υλοποίηση της σκανδαλώδους σύμβασης του 2014. Η παρούσα Κυβέρνηση, κάτω από ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες και αδύναμες θέσεις και ταυτόχρονα χωρίς δυναμικό υποστηρικτικό κίνημα, μια κατάσταση για την οποία όλοι έχουμε τις ευθύνες μας, διαπραγματεύτηκε την τροποποίηση της σύμβασης. 
Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά μακριά από τις επιδιώξεις μας. Μπορούμε όμως, αν επιχειρήσουμε μια ψύχραιμη σύγκριση με τη μελέτη του ΕΜΠ να επισημάνουμε τρία σημεία:
·                 Προβλέπεται να κατασκευασθεί Πάρκο σε έκταση 3.150 στρέμματα,  δηλαδή το 60% αυτού που πρότεινε η μελέτη του ΕΜΠ και ακριβώς το μισό του συνολικού οικοπέδου. Επίσης προβλέπεται η ελεύθερη πρόσβαση προς την παραλία σε μεγάλο μήκος αυτής. Είναι δε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο επενδυτής είναι υποχρεωμένος να το ολοκληρώσει εμπροσθοβαρώς και σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Άρα ο επενδυτής δεν μπορεί να βάλει ως προτεραιότητα το χτίσιμο των κτιρίων και να στείλει στις καλένδες τους χώρους πρασίνου.
·                 Το κακό είναι ότι στην υπόλοιπη έκταση επιτρέπεται πλέον υψηλή δόμηση, η οποία μπορεί μεν μέσα στις διαπραγματεύσεις να μειώθηκε κατά 25%, δεν παύει όμως να είναι τεράστια και μάλιστα προβλέπεται η κατασκευή μεγάλων κτιρίων και εμπορικών κέντρων και πύργων τεράστιου ύψους.
·                 Επίσης δεν αποφεύχθηκε η πρόβλεψη για κατασκευή και λειτουργία καζίνο.
Επομένως η Δημοτική μας κίνηση οφείλει να πρωτοστατήσει στη δημιουργία κινημάτων πολιτών και δυνάμεων της τοπικής αυτοδιοίκησης των όμορων δήμων αλλά και του λεκανοπεδίου Αττικής συνολικότερα με επικεφαλής την Περιφέρεια Αττικής για την υλοποίηση των θετικών δεσμεύσεων της δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου με ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και ταυτόχρονα την αποτροπή της δημιουργίας στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού Καζίνο και τεραστίων διαστάσεων εμπορικών κέντρων

11. Το πρόγραμμά μας για την ΥΓΕΙΑ

          Για την Δημοτική μας Κίνηση, η Υγεία αξιακά είναι δημόσιο αγαθό, που πρέπει η πολιτεία να εξασφαλίζει  στους πολίτες της σύμφωνα με το Σύνταγμα, παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες που διαμένουν στη χώρα, ανεξάρτητα από την εργασιακή  και ασφαλιστική τους κατάσταση.
Διεκδικούμε:
Να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Ασκληπιείου σαν Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου. Να ενισχυθεί με νέα τμήματα και προσωπικό, να αναβαθμιστεί και να επεκταθεί ο εξοπλισμός του, ώστε να μπορεί να παίξει τον ρόλο ενός σύγχρονου περιφερειακού νοσοκομείου.
Θεωρούμε σημαντική και σε θετική κατεύθυνση για την Πόλη μας την αναβαθμισμένη και εκσυγχρονισμένη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νέο κτίριο, στη Γλυφάδα, μετά από 6 χρόνια τριτοκοσμικών συνθηκών. Η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας θα πρέπει να συμπληρωθεί με την δημιουργία και μίας Τοπικής μονάδας υγείας (ΤΟΜΥ) στην Άνω Γλυφάδα- Τερψιθέα
Για την ψυχική υγεία:
Διεκδικούμε την λειτουργία Παιδοψυχιατρικού τμήματος και Ψυχιατρικού τμήματος ενηλίκων στο Ασκληπιείο ,καθώς και την ενίσχυση με προσωπικό των λειτουργούντων Εξωτερικών τους Ιατρείων ώστε στα πλαίσια της Τομεοποίησης να εξυπηρετούνται ικανοποιητικά οι ανάγκες της περιοχής μας.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ

Επιδιώκουμε τη δημιουργία Δημοτικού Συμβουλευτικού Κέντρου Οικογένειας που να παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ενήλικες και σε παιδιά και την συνεργασία του με τις δομές του Ασκληπιείου, ώστε να παρέχονται συμπληρωματικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους δημότες μας και διεκδικούμε τη δυνατότητα δημιουργίας Δημοτικού Οδοντιατρείου με σκοπό ένα προληπτικό και επικουρικό πρόγραμμα οδοντιατρικής περίθαλψης για τους δημότες.
Μέσω του προγράμματος Φροντίδα στο Σπίτι (που η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε ως βασική δομή των δήμων και μονιμοποίησης του εκπαιδευμένου προσωπικού), σχεδιάζουμε την επέκτασή του και την υλοποίηση από το Δήμο προγραμμάτων για τη φροντίδα των ΑΜΕΑ, σε ότι αφορά τα θέματα της υγείας τους και όσων υποχρεώσεων προκύπτουν εξ αιτίας της επιβαρυμένης κοινωνικής κατάστασής τους, όπως παροχής φροντίδας στις οργανικές αναπηρίες, μεταφορά σε ειδικά κέντρα ή σε σχολεία ειδικής διαπαιδαγώγησης. Επίσης τη φροντίδα για την μεταφορά ανήμπορων συμπολιτών μας σε υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται εντός των ορίων του Δήμου μας και στο Ασκληπιείο. Ο δήμος θα πρωτοστατήσει σε κάθε πρόταση που μπορεί να συμβάλει στην παροχή αναβαθμισμένων Ιατρικών Υπηρεσιών στους Δημότες μας.

12. Θέσεις της «Ανατροπής» για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Στόχος η μελετημένη, ελεγχόμενη και ελαχιστοποιημένη εκπομπή ακτινοβολίας

Οι προτάσεις μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη χρήση αλλά και τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας και των κεραιών της και γενικότερα από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία συνοψίζονται:
·                 Καταγραφή και έλεγχος της νομιμότητας της λειτουργίας όλων των κεραιών που βρίσκονται στα όρια του δήμου τόσο σχετικά με την αδειοδότησή τους όσο με μετρήσεις ακτινοβολίας κατά τη λειτουργία τους.
·                 Συντονισμός με ευθύνη του Δήμου όλων των επιμέρους διεκδικήσεων για την απομάκρυνση των παράνομων κεραιών.
·                 Η Δημοτική Αρχή θα αναλάβει - με τη βοήθεια και τη συνεργασία με δημόσιες πολυτεχνικές σχολές - την ευθύνη της συνολικής σχεδίασης της τοποθέτησης των αναγκαίων κεραιών κινητής τηλεφωνίας μικρής ισχύος με στόχο τη ελαχιστοποίηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και των επιπτώσεων στην υγεία.
·                 Κάθε κεραία να εξυπηρετεί όλες τις εταιρείες. Δεν είναι δυνατό να αποδεχθούμε η επικοινωνία να είναι αντικείμενο ανταγωνισμού ανάμεσα στις εταιρείες σε βάρος των πολιτών.
·                 Σε συνεργασία με συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται με ανάλογα θέματα θα θεσπίσουμε διαδικασίες συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών στην τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
·                 Θα καθιερώσουμε προγράμματα ενημέρωσης των κατοίκων της πόλης μας (γονείς, σχολικές κοινότητες κ.λ.π.) για θέματα πρόληψης των επιπτώσεων στην υγεία από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.
·                 Θα πραγματοποιούμε μετρήσεις ακτινοβολίας με διασταύρωση στοιχείων τόσο από δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς από εργαστήρια ανεξάρτητα από τις εταιρείες.
·                 Θα εναντιωθούμε και δεν θα επιτρέψουμε την τοποθέτηση νέων υποσταθμών υπερυψηλής τάσης και θα αγωνισθούμε για την υπογειοποίηση των υφιστάμενων μετασχηματιστών της ΔΕΗ.

  
13. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Αντιμετωπίζουμε με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα το θέμα των αδέσποτων ζώων στην περιοχή μας. Είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής η προστασία της δημόσιας υγείας, με ταυτόχρονη μέριμνα για την ευζωία των αδέσποτων ζώων. Για την αποτελεσματική επίλυση των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων της προστασίας των αδέσποτων ζώων δεν απαιτούνται υπέρογκα κονδύλια, αλλά μια υπεύθυνη και αποτελεσματική δράση.
Ειδικότερα:
·                 Σχεδιάζουμε τη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου για τη ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων και τον περιορισμό της διασπάθισης χρημάτων σε ιδιωτικούς φορείς, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
·                 Άμεσα όμως θα διαθέσουμε τα απαραίτητα κονδύλια και με τη βοήθεια και τη συνεργασία φιλοζωικών σωματείων και εθελοντών κτηνιάτρων, παρέχουμε την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα για τα ζητήματα εμβολιασμού, αποπαρασίτωσης, στείρωσης, θεραπείας, περίθαλψης, σίτισης κ.λ.π.
·                 Οργανώνουμε την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή των ζώων και μεριμνούμε για την επαναφορά τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις δημιουργούμε δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται για υιοθεσία.
·                 Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προγράμματα για την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της ιδέας της φιλοζωίας σε νηπιαγωγεία και σχολεία.
·                 Διοργανώνουμε με τη βοήθεια φιλοζωικών σωματείων και φορέων, ενημερωτικές εκδηλώσεις, προβολές ομιλίες και σεμινάρια για τους τρόπους αντιμετώπισης και χειρισμού των αδέσποτων ζώων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου