Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

«Αμόρφωτος όπως με θέλει το σχολείο»


Η θέση και το όραμα για δημόσιο ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο, κοιτίδα γνώσης, πολιτισμού και πανανθρώπινων αξιών, είναι στάση ζωής και αγώνα που μας καθορίζει έναντι της κοινωνίας.    

Η εισήγηση - ομιλία του κ. Ντουνιά Κωνσταντίνου στην εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον του Δημόσιου Σχολείου στη Γλυφάδα.


Καλή σας ημέρα!

          Ανεβαίνοντας προς τα βόρεια προάστια με τον ηλεκτρικό, διάβασα σε έναν σχολικό τοίχο: «ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ όπως με θέλει το σχολείο». Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου για την γροθιά στο στομάχι που καταφέρνει αυτό το σύνθημα. Αυτάρεσκα διαδίδουμε ότι διδάξαμε στην ανθρωπότητα παιδεία και πολιτισμό, «…χτίζαμε Παρθενώνες όταν σκαρφαλώνατε στα δένδρα», συνηθίζουμε να λέμε κουνώντας το δάκτυλο στους «κουτόφραγκους». Κι όμως φτάνει να ρωτήσουμε τα παιδιά μας τη γνώμη που έχουν για το σημερινό δημόσιο σχολείο. Ένα δημόσιο σχολείο που για χρόνια και συστηματικά βάλλεται και βάση σχεδίου απαξιώνεται. Η θέση και το όραμα για δημόσιο ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο, κοιτίδα γνώσης, πολιτισμού και πανανθρώπινων αξιών, είναι στάση ζωής και αγώνα που μας καθορίζει έναντι της κοινωνίας.    
Ας έρθουμε λίγο στη δικιά μας τοπική Γλυφαδιώτικη πραγματικότητα. Την ευθύνη των διδακτικών προγραμμάτων, την πληρότητα και αρτιότητα των εκπαιδευτικών την έχει η πολιτεία δια του σχετικού υπουργείου (παρευρίσκεται). Την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία και συντήρηση των σχολικών μονάδων, την έχει ο Δήμος. Ας αποτυπώσουμε λίγο τα πεπραγμένα της απερχόμενης δημοτικής αρχής που διεκδικεί την ψήφο και μια θέση στην καρδιά μας.

Ø  Δεν ασχολήθηκε με την δημιουργία νέων σχολικών αιθουσών και μονάδων (χρόνια διαρκής ανάγκη και αίτημα της σχολικής κοινότητας)   

    Ανέχτηκε και συνέχισε την ντροπή του 7ου Γυμνασίου (νοικιασμένη βιοτεχνία) και το γιαπί φάντασμα του δημοτικού στην Παναγίτσα (Σοφίας Βέμπο).

     Δεν διεκδίκησε χρήματα και οικόπεδα που προορίζονταν για σχολική στέγη και αρκέστηκε σε 2 εμφανισιακά όμορφους παιδικούς σταθμούς. Στα υφιστάμενα σχολεία επικρατεί η παλαιά ρήση, «απέξω εμφάνιση από μέσα χάλια». Δεν αρκούν τα εξωτερικά φτιασιδώματα και τα κακής ποιότητας στέγαστρα που τοποθετήθηκαν, ούτε η τοποθέτηση κουφωμάτων νορβηγικών προδιαγραφών (ανάκληση).

Ø  Έπραξε το απόλυτο τίποτα για τη διασφάλιση της ασφαλούς προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών στα σχολεία της πόλης μας. Υπάρχει καταγεγραμμένη αναγκαιότητα για την διεκδίκηση τριών πεζογεφυρών (3ο , 2ο , 8ο ) και επανασχεδιασμός της δημοτικής συγκοινωνίας για την εξυπηρέτηση των μαθητών (όχι μόνο υπέρ μακεδονομάχων).


Ø  Αδιαφόρησε για τις πρωτοβουλίες παιδιών και γονιών που αφορούν στα δημόσια σχολεία του αύριο και δεν προκάλεσε ως όφειλε τη συζήτηση για τον σχεδιασμό των σχολείων της Γλυφάδας για τα χρόνια που έρχονται. Ο πλανήτης, η ήπειρος, η χώρα, αλλάζει. Μεταβάλλετε η σύνθεση, οι συνήθειες και οι ανάγκες της κοινωνίας μας. Τι συμβαίνει στην πόλη και γειτονιά μας? Προκηρύσσουμε σχολική αργία για τον κηδεία του μητροπολίτη, γυρνώντας το ημερολόγιο πολλά χρόνια πίσω.


Ø  Ευνούχισε τους συλλόγους γονέων και την ένωση, καθιστώντας τους παράρτημα του γραφείου παιδείας του δήμου. Αντί ισότιμων θεσμικών συνομιλητών με προτάσεις και διεκδικήσεις  για το σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας, τους έχει καταστήσει  διεκπεραιωτές δημοτικών δραστηριοτήτων (καρναβάλι κλπ) και κυματοθραύστες οποιασδήποτε σκέψης διεκδίκησης. Όλα λύνονται σε προσωπικό επίπεδο, με καλές δημόσιες σχέσεις και χορηγίες-δωρεές  γονιών.      

Για να ξεκινήσουμε να τα αλλάζουμε όλα αυτά χρειαζόμαστε μια αριστερή ανατροπή στη δημοτική αρχή της πόλης μας. Ας αφήσουμε το παλιό να οδηγεί στη δεξιά λωρίδα και ας προσπεράσουμε από τα αριστερά!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου