Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΧΩΡΙΖΕΙ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                         
       ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΧΩΡΙΖΕΙ

Η Δημοτική κίνηση «Ανατροπή στη Γλυφάδα» καταγγέλλει τα όσα θλιβερά και απαράδεκτα γεγονότα συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας της  23ης  Δεκεμβρίου 2019. Είχαμε θέσει από κοινού με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης προς συζήτηση στο Δ.Σ. με τη διαδικασία της προ ημερήσιας διάταξης, την παρέμβαση του κ. Δημάρχου με στόχο την παρεμπόδιση διενέργειας εκπαιδευτικού σεμιναρίου που πραγματοποιεί το 4ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ)

Το Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντασης που προκάλεσαν οι απαράδεκτες αντιδημοκρατικές και φοβικές αντιδράσεις μερίδας παρασυρμένων από διαστρεβλώσεις και παραπληροφόρηση συμπολιτών μας απέναντι σε μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και στους δύο Δημοτικούς συμβούλους της «Ανατροπής», που ζητούσαν να συζητηθεί προ ημερήσιας το θέμα του προγράμματος «Το Σχολείο που μας χωράει: Ευαισθητοποίηση και Ενδυνάμωση Εκπαιδευτικών στην πρόληψη των διακρίσεων και του αποκλεισμού»

Επισημαίνεται ότι η διοργάνωση του εν λόγω σεμιναρίου αποσκοπεί στην ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσης και ενημέρωσης των εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα διακρίσεων, και διενεργείται από την επιστημονική κοινότητα, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς σε εθελοντική βάση και γίνεται με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα με πεδία όπως: «Το σχολείο που ονειρευόμαστε», «Στερεότυπα και πεποιθήσεις», «Εφηβεία - ανάγκες που αναδύονται» και άλλα.

Ενημερωθήκαμε ότι το παραπάνω πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τελικώς, όπως είχε προγραμματισθεί μετά το αίτημα που απεστάλη στο Τμήμα Εκπαίδευσης ΟΚΑΝΑ, από το 4 ΠΕΚΕΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ.

Μας προβληματίζει όμως η στάση του κ. Δημάρχου που από την μία παραδέχεται ότι δεν έχει οποιαδήποτε υπευθυνότητα από την άλλη να εγκαλεί την επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου πρόληψης Γλυφάδας επιδιώκοντας να ακυρώσει με λαθροχειρίες το σεμινάριο. Ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης σεμιναρίων που εναρμονίζονται με τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας μας, υποκύπτει στις αναχρονιστικές φωνές ομάδας πολιτών που εξέφρασε ανησυχία για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Συντάσσεται άραγε με την άποψη ότι κουκουλώνοντας ένα πρόβλημα παύει αυτό να υφίσταται ή ότι ένας ενήμερος εκπαιδευτικός αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά και όχι το αντίθετο;

Θεωρούμε την στάση του κ. Δημάρχου πολιτικά απαράδεκτη. Προτάσσει την ικανοποίηση του επικοινωνιακού του προφίλ και του μικροπαραταξιακού οφέλους, ξεχνώντας ότι πολύ πρόσφατα υπήρξε και τραγικό περιστατικό αυτοκτονίας μαθητή που υπόκειτο σε bullying σε γειτονικό μας δήμο.  Ο κ. Δήμαρχος και η παράταξή του θέλοντας να θολώσουν τα νερά πρότειναν να μην συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης το θέμα που προέκυψε επικαλούμενος διαδικαστικούς λόγους.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής μας  κίνησης «Ανατροπή στη Γλυφάδα» Δημοτικός Σύμβουλος Τασος Ταστάνης στην παρέμβαση του στη συνεδρίαση του Δ.Σ τόνισε ότι: «…Ανεξάρτητα εάν για την οργάνωση του προγράμματος την ευθύνη την έχει το ΚΕΠΡΑΓΕΑ, πρέπει και στην πόλη μας να ανοίξει επιτέλους  μία συζήτηση και για αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν και στα σχολεία της Γλυφάδας και αφορούν τις διακρίσεις, το σχολικό  bullying, την ενδοεικογενειακή βία, τις φυλετικές και ρατσιστικές διακρίσεις, τις έμφυλες σχέσεις. Θεωρούμε ότι το σεμινάριο πρέπει να συνεχιστεί και με την συνδρομή και με την πρωτοβουλία του Δήμου Γλυφάδας έτσι  ώστε να δοθεί προς τους συμπολίτες μας μια θετική παρακίνηση αποδοχής της διαφορετικότητας για να αποτρέπονται φαινόμενα εκφοβισμού και βίαιες συμπεριφορές…»

Ο  Γραμματέας του Δημοτικού  Συμβουλίου και μέλος  της «Ανατροπής» Σταμάτης Σκαμπαρδώνης στην παρέμβαση του ανέφερε. «…Είναι απολύτως απαραίτητα να γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην πρόληψη και αποτροπή φαινομένων εκφοβισμού ή βιαιοπραγίας λόγω ομοφοβίας είτε λόγω άλλων ιδιαιτεροτήτων ή ρατσιστικών και σεξιστικών διακρίσεων. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επιμορφώνονται  σε σχέση με τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις, τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς ώστε να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά και με γνώσεις να άρουν τέτοιες συμπεριφορές…»

Είναι χρέος όλων μας να σκύψουμε πάνω στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και να δοθεί προς τους συμπολίτες μας μια θετική παρακίνηση ώστε να εντοπιστούν τα ζητήματα και να συμβάλλουμε όλοι στην αποτροπή φαινομένων εκφοβισμού και απρεπών ή βίαιων συμπεριφορών. Είναι χρέος όλων μας να προστατέψουμε τα παιδιά μας και να τα θωρακίσουμε με κάθε τρόπο από την μισαλλοδοξία και τα ρατσιστικά αισθήματα.

Αγωνιζόμαστε για ένα δημοκρατικό σχολείο, με ανεκτικότητα, πολυφωνία και σεβασμό στη διαφορετικότητα!
Γλυφάδα 30/12/2019

1 σχόλιο: