Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940: Μια επέτειος που οκτώ δεκαετίες μετά εξακολουθεί να παράγει Ιστορία

Επίθεση Ιταλών καραμπινιέρων σε διαδηλωτές στην κατοχική Αθήνα


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Μια επέτειος που οκτώ δεκαετίες μετά εξακολουθεί να παράγει Ιστορία.

Η Δημοτική μας Κίνηση «ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΓΛΥΦΑΔΑ» με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 απευθύνεται στους συμπολίτες μας τονίζοντας ότι η επέτειος αυτή είναι μια κατεξοχήν ευκαιρία να σκεφτούμε την εθνική ενότητα και ομοψυχία και την αποφασιστική αντίσταση του λαού μας απέναντι στον φασισμό. Στο «Όχι» συμπυκνώθηκε η απόφαση ολόκληρου του ελληνικού λαού να αντισταθεί στις επεκτατικές διαθέσεις της Ιταλίας και των δυνάμεων του Άξονα. Αλλά συμπυκνώθηκε και η απόφασή του να αντισταθεί στον φασισμό.
Ήταν ένας πόλεμος στον οποίο συμμετείχαν όλοι ενωμένοι, ταγμένοι σε έναν κοινό σκοπό, στην απόφαση να νικήσουν. Όμως παρά τα τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα που είχαν οι διχασμοί και ο εμφύλιος που ακολούθησαν είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη δυναμική που γεννάει αυτή η στιγμή της ενότητας. Μια δυναμική που δεν είναι ψεύτικη, που μπορεί και μετατρέπεται σε πραγματική δύναμη νίκης.
Ο εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου ξεκίνησε ήδη στα χρόνια της Κατοχής. Με πρωτοπόρους τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους νέους και νέες. Και πήρε τη μορφή αντίστασης στον φασισμό, με την καθοριστική συμβολή της νεολαίας, με τις πρώτες διαδηλώσεις που είχαν νεκρούς από τα ιταλικά πυρά το 1942.
Τιμώντας το έπος της 28ης Οκτωβρίου, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πρόκειται κυρίως για έναν πόλεμο αντίστασης στο φασισμό. Άλλωστε η αντίσταση στην Ελλάδα αποτέλεσε μέρος του ευρύτερου αντιφασιστικού αγώνα στην Ευρώπη.
Το φάντασμα του φασισμού φαίνεται να απειλεί για ακόμη μια φορά την Ευρώπη. Με διαφορετικό τρόπο βέβαια, π.χ. με την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, που δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας. Για άλλη μια φορά, η χώρα μας και η Ευρώπη, οφείλουν να πουν ένα νέο δυνατό ΟΧΙ."

ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Πολεμάμε κάθε φασισμό.
 Γλυφάδα 26 Οκτωβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου