Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ


ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Δημόσια συζήτηση- Ηλιούπολη, 6 Μαρτίου 2017

Ψήφισμα

Με το ΠΔ 187/2011 -και παρά τις ελλείψεις του- βελτιώθηκε αισθητά το προϋπάρχον καθεστώς προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού. Μόνο που αυτή η θετική εξέλιξη, συνοδεύτηκε από την παράλειψη εκπόνησης και έγκρισης της σχετικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Η παράλειψη αυτή απετέλεσε βασικό λόγο για την κατάθεση πληθώρας προσφυγών στο ΣτΕ, κατά του ΠΔ 187/2011, από πρόσωπα και φορείς που αντιτίθενται στο ισχύον καθεστώς προστασίας του Υμηττού.

Η σοβαρότητα της  συγκεκριμένης παράλειψης επισημαίνεται και στην απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε σχετικό προδικαστικό ερώτημα του ΣτΕ, το οποίο -μετά από αναβολές- εκδικάζει την υπόθεση στις 10 Μαρτίου 2017, χωρίς, στο μεταξύ, το αρμόδιο υπουργείο να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της ΣΜΠΕ, την οποία δρομολόγησε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Κατά συνέπεια, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καταπέσει στο ΣτΕ το ΠΔ 187/2011, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης ενός νέου ΠΔ.

Με αυτά τα δεδομένα, όσοι/ες πήραμε μέρος στη σημερινή δημόσια συζήτηση, ανταποκρινόμενοι/ες στο σχετικό κάλεσμα της Διαδημοτικής επιτροπής για την προστασία του Υμηττού:
1.    Ζητάμε από το ΥΠΕΝ να ολοκληρώσει, το ταχύτερο δυνατόν, τη διαδικασία της έγκρισης της ΣΜΠΕ και της επικύρωσης ενός νέου ΠΔ, που θα στηρίζεται σε αυτήν.
2.    Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να παρέμβουμε-δημόσια και με όλους τους τρόπους- στη διαδικασία κατάρτισης της νέας ΣΜΠΕ και του νέου ΠΔ, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το καθεστώς προστασίας του Υμηττού, βάζοντας φραγμό στις παντοειδείς πιέσεις που ασκούνται για την ανατροπή του.
3.    Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό κενό στο καθεστώς προστασίας του Υμηττού, στην περίπτωση που το ΣτΕ θα ακυρώσει το ΠΔ 187/2011, πριν από την επικύρωση του νέου ΠΔ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου