Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ 12 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ


Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ 12 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ  ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ 
ΤΩΝ ΦΑΡΑΩΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΤΣΗ
ΣΤΟ  ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

            Η δημοτική μας κίνηση χαιρετίζει την απόφαση της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη για την παραχώρηση 12 περίπου στρεμμάτων από το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στους όμορους δήμους προκειμένου να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης προϊόντων ανακύκλωσης απορριμμάτων για τους δήμους Γλυφάδας, Αργυρούπολης – Ελληνικού, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου.
Χαιρετίζει επίσης την πολιτική βούληση της Περιφέρειας Αττικής για την υλοποίηση των σχεδίων αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος της κοινωνίας και όχι των εργολάβων και διαθέτει τις δυνάμεις της στην κατεύθυνση αυτή.
            Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα για την εφαρμογή των σχεδίων οικολογικής διαχείρισης που σήμερα πραγματοποιείται σε όλες τις σύγχρονες πόλεις του κόσμου και έχει σαν στόχο την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης που θα επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους και αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών. Που βάζει οριστικό τέλος στα σχέδια των μνημονιακών κυβερνήσεων και  των διαπλεκόμενων εργολάβων για καύση σύμμεικτων απορριμμάτων που αυξάνει το κόστος για τον πολίτη και επιβαρύνουν το περιβάλλον.
            Στο χώρο θα κατασκευασθεί η αναγκαία για την υλοποίηση του σχεδίου μικρή αποκεντρωμένη μονάδα απλού εξοπλισμού, για τη διαχείριση, τη διαλογή των ανακυκλώσιμων και λοιπών προς εκμετάλλευση απορριμμάτων (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και κλπ) που θα επιφέρει σημαντικά έσοδα για τους δήμους που θα μπορέσουν να μειώσουν τα δημοτικά τέλη. Μια μονάδα που έχει μελετηθεί από τα ΤΕΙ Πειραιά και που περιλαμβάνεται στην πρόταση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Για αυτό άλλωστε και έχουν ξεσηκωθεί όλα τα παπαγαλάκια και οι υποστηρικτές των συμφερόντων του Ομίλου Λάτση και μιλούν με ψεύτικα και αβάσιμα επιχειρήματα για χωματερές που δημιουργούν προσκόμματα στα επενδυτικά του σχέδια που δήθεν θα αναβαθμίσουν την περιοχή.
Η δημοτική μας κίνηση έχει συμπεριλάβει το σχεδιασμό δημιουργίας διαδημοτικής μονάδας στο χώρο και στο πρόγραμμά με το οποίο διεκδίκησε την ψήφο των συμπολιτών μας στις περσινές δημοτικές εκλογές. Και παλεύουμε για την υλοποίησή της, με δεδομένο ότι πρόκειται για λειτουργίες αναγκαίες και επωφελείς για την πόλη μας αλλά και οι οποίες με βάση τις εξελιγμένες σημερινές «καθαρές» και οικολογικές τεχνολογίες, είναι συμβατές με το οικιστικό περιβάλλον των σύγχρονων πόλεων που άλλωστε παράγουν αυτά τα απορρίμματα.  
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η πρότασή μας για τη δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου στο χώρο. Είναι η μόνη λύση για το εξαιρετικά επείγον πρόβλημα ιδιαίτερα για το δήμο μας και το δήμο Αλίμου που θα βάλει τέρμα στα απαράδεκτα σχέδια για την κατασκευή νεκροταφείων στην προστατευόμενη Α’ Ζώνη του Υμηττού.
Η «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» που συμμετέχει ενεργά στους πολύχρονους αγώνες για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου και την αποτροπή του ξεπουλήματος του χώρου στον όμιλο Λάτση θεωρεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης και της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη αποτελεί το πρώτο βήμα στην αναγκαία διαδικασία για την αποτροπή των φαραωνικών σχεδίων του ομίλου Λάτση στην πορεία της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου σύμφωνα με τη μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι η μόνη λύση που θα δώσει ανάσα ζωής στην περιοχή και το σύνολο του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Γλυφάδα 6 Ιουνίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου