Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Διαφωνία για τα "αστέρια" Γλυφάδας


ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΡΙΖΙΚΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΑΣ
ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ  
ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
                         ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΕΝ ΛΑΜΠΟΥΝ ΠΑΝΤΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανατροπή στη Γλυφάδα – Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία» εκφράζει την ριζική της αντίθεση και διαφωνία για την απόφαση της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής που ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατέθεσε η εταιρεία ΝΑΥΣΙΚΑ ώστε η τελευταία  να προχωρήσει τα «επενδυτικά» της σχέδια στο σύνολο της έκτασης για την «ανάπτυξη» τουριστικού συγκροτήματος.

Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση και τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ της κ. Δούρου.  Με την απόφασή τους αυτή, φάνηκαν ασυνεπείς και ανακόλουθοι με τις αρχές και τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους. Πόσο μάλλον όταν πολλοί από αυτούς έχουν συμμετάσχει μαζί μας σε αγώνες για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και της δημόσιας γης τόσο γενικότερα όσο και του συγκεκριμένου χώρου των Αστεριών Γλυφάδας.

Είναι λυπηρό να υιοθετούνται επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν επί χρόνια οι προκάτοχοι τους, που δημιούργησαν με τις επιλογές τους και τις πράξεις τους την εικόνα της απαξίωσης για οτιδήποτε δημόσιο με σκοπό να το εκποιήσουν και να το στερήσουν από εμάς και τα παιδιά μας, Για αυτό άλλωστε δεν μας εξέπληξε η στάση των μονίμως προθύμων στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (με το πρόσχημα της δήθεν «αξιοποίησης») εκπροσώπων των παρατάξεων των κ. Σγουρού και κ. Κουμουτσάκου των εκλεκτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια στάση είχε κρατήσει άλλωστε για το θέμα αυτό και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας και ο δήμαρχος κ. Παπανικολάου πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Μας εξέπληξε και μας προβλημάτισε όμως η στάση των συναγωνιστών μας που δεν έβαλε αποφασιστικά τέλος στα καταστρεπτικά σχέδια που προωθούσαν ανεξέλεγκτα εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και τα φερέφωνά τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σχέδια που επέτρεψαν την αυθαίρετη δόμηση στον αιγιαλό και στον προστατευόμενο και δασικό χώρο των «Αστεριών». Και που δυστυχώς ασύστολα νομιμοποίησαν με το Ν. 4178/2013. Σχέδια που προχώρησαν σε μακροχρόνια λεόντεια μίσθωση 30 χρόνων το Δεκέμβρη του 2012.

Περιμέναμε και εκτιμούσαμε πολιτικά ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής θα απέτρεπε την προώθηση αυτού του δήθεν «αναπτυξιακού σχεδίου» και δεν θα ενέκρινε μια περιβαλλοντική μελέτη, που αγνοεί το δασικό και αρχαιολογικό χαρακτήρα των Αστεριών Γλυφάδας όπως έχει κριθεί με σειρά  αποφάσεων ύστερα από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες φορέων και κατοίκων. Μια μελέτη που αποδέχεται ως δεδομένη την αυθαίρετη δόμηση ετών στον αιγιαλό και εντός δασικής έκτασης, την κακοποίηση που έχει υποστεί ήδη η δασική βλάστηση και την αλλοίωση της εικόνας του σύγχρονου μνημείου αρχιτεκτονικής που είναι το  συγκρότημα των bungalows,  έργο σπουδαίων ελλήνων αρχιτεκτόνων. Θυμίζουμε άλλωστε ότι η έκταση απολαμβάνει συνταγματικής προστασίας, τόσο το τμήμα που είναι χαρακτηρισμένο ως δάσος και αναδασωτέα έκταση όσο και οι εκτάσεις τεχνικής δασικής φυτείας (ΣτΕ 3859/2009).

Μπορεί οι επιπρόσθετοι όροι που τέθηκαν από την Περιφέρεια  για την έγκριση της μελέτης να είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά κατά τη γνώμη μας αποτελούν την ανεπαρκή δικαιολόγηση της απόφασή τους, δεδομένου ότι δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους την παντελή έλλειψη των αναγκαίων ελεγκτικών μηχανισμών για τον έλεγχο της εφαρμογής τους. Άλλωστε ο τρόπος υλοποίησης των όρων αυτών, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να συμπεριλαμβάνεται και να αποτελεί κρίσιμο τεχνικό στοιχείο της υπό κρίση Μ.Π.Ε. και να μην αναθέτει στους «επενδυτές» τις διαδικασίες επανακαθορισμού των ορίων του αιγιαλού και της παραλίας.

Με λίγα λόγια πιστεύουμε ότι η περαιτέρω προώθηση της εν λόγω επένδυσης θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον της περιοχής και θα κλείσει μια για πάντα «την πόρτα» της ακτής και ενός πανέμορφου χώρου και δάσους στους πραγματικούς ιδιοκτήτες του, στους πολίτες της Γλυφάδας και του λεκανοπεδίου.

Το πρόσχημα της «επένδυσης» που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας αναδεικνύεται σε κενό γράμμα αρκεί να λάβει κανείς υπόψη ότι ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν ήδη στην ευρύτερη περιοχή καλύπτουν τις ανάγκες τους με κάκιστα ή ακόμη και με μη αμειβόμενους εργαζόμενους (που κάνουν «δήθεν» την πρακτική τους άσκηση).

Άλλωστε η δραστηριοποίηση τόσων ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων  και «επενδυτών» στο χώρο τα προηγούμενα χρόνια, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας και της δημόσιας γης. Είναι ενδεικτικό και χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αναψυκτήρια, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, καφέ-μπαρ κ.α.) που λειτουργούσαν και λειτουργούν δεν συνάδουν με τον φυσικό δασικό και αρχαιολογικό χαρακτήρα του χώρου.

Εμείς, συνεπείς στις αρχές και τους αγώνες μας για την προστασία του χώρου των Αστεριών, σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμά μας και τις θέσεις που ανέπτυξαν ο επικεφαλής και οι δημοτικοί μας σύμβουλοι στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας,
συνεχίζουμε τον αγώνα μας και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
·           Να ενταχθεί η ακτή των Aστεριών σε συνολικότερο σχεδιασμό ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και να αποδοθεί ως χώρος αναψυχής με εξασφαλισμένη ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες της Γλυφάδας και της Αττικής.
·           Nα αποξηλωθούν και να απομακρυνθούν τα κάγκελα και οι περιφράξεις που απαγορεύουν σήμερα την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων της Γλυφάδας και της Αττικής στο σύνολο του αρχαιολογικού, δασικού και δημόσιου χώρου των Αστεριών.
·           Να προστατευθεί η δασική έκταση, οι αρχαιολογικοί χώροι και να αναδειχθεί ως νεότερο μνημείο αρχιτεκτονικής το συγκρότημα των bungalows.
·           Να απομακρυνθούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που κακοποίησαν τα προηγούμενα χρόνια την αισθητική του χώρου και της ακτής.


Γλυφάδα, 22/3/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου