Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ
1.             Βασικές μας αρχές στη σημερινή πολιτική συγκυρία
Ζούμε μια πρωτόγνωρη κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, αποτέλεσμα των μνημονιακών επιλογών ΕΕ και του ΔΝΤ. Επιδίωξή τους είναι η καταλήστευση της χώρας μας και η δραματική συρρίκνωση των εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων με απώτερο σκοπό η χώρα μας να αποτελέσει εργαστήρι και παράδειγμα για εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, κατ’ αρχάς, στον Ευρωπαϊκό νότο και στη συνέχεια σε όλη την Ευρώπη.
Βασική μας αρχή είναι η υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, προτεραιότητά μας η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και απόφασή μας η ανυπακοή στα μνημόνια και στους εφαρμοστικούς τους νόμους.

2.             Κύρια χαρακτηριστικά της δημοτικής μας κίνησης
Η «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» είναι ανοικτή σε όποιον συμφωνεί με τις αρχές της. Οι πολίτες που συγκροτούν τη δημοτική κίνηση έχουν μακρόχρονη και σταθερή παρουσία στην πόλη μας, στους φορείς και τα κινήματα με αγώνες για την αντιμετώπιση δημοτικών και κοινωνικών προβλημάτων. Η λειτουργία της δημοτικής μας κίνησης είναι συλλογική, με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Η επιλογή των οργάνων της, του τίτλου καθώς και του επικεφαλής της κίνησης και υποψηφίου δημάρχου Τάσου Ταστάνη έγινε μέσα από πλατειά εκλογική διαδικασία.

3.            Η σημερινή κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) λόγω της μείωσης των πόρων της
Η Τ.Α κτυπήθηκε βάναυσα από τα μνημόνια και τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» με απώλειες περίπου 70% των θεσμικά κατοχυρωμένων πόρων. Έτσι οδηγήθηκε σε οικονομική ασφυξία, με συνέπεια την υποβάθμιση και κατάρρευση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, η «βοήθεια στο σπίτι», η συντήρηση και λειτουργία σχολείων, δομές πολιτισμού, αθλητισμού κλπ.
Εμείς θα αντιταχθούμε στη μείωση των θεσμοθετημένων οικονομικών πόρων, στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση λειτουργιών της Τ.Α που οδηγεί στις «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)», τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) και σε ορισμένες «αμαρτωλές» Μ.Κ.Ο. Διεκδικούμε ταυτόχρονα την ανακατανομή των δημοσίων και Ευρωπαϊκών πόρων όπως το ΕΣΠΑ και τα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προτεραιότητα την ανάπτυξη των υποδομών και των κοινωνικών λειτουργιών της Τ.Α.

4.             Οι απαντήσεις μας στον ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης στην Τ.Α και τη σπατάλη.
Ο έλεγχος της κυβέρνησης στην Τ.Α έχει σαφή αντιλαϊκά χαρακτηριστικά. Υποτίθεται πως γίνεται στο όνομα της πάταξης της κακοδιαχείρισης και της εξυγίανσης της Τ.Α. Ειδικά στον δήμο μας, όλες οι παράνομες ενέργειες σπατάλης και κακοδιαχείρισης έχουν καταγγελθεί και αναδειχθεί από τους πολίτες και ορισμένες δημοτικές κινήσεις και όχι από τον κεντρικό έλεγχο της πολιτείας. Αντιπαλεύουμε αυτή την πολιτική που μετακυλύει τα βάρη στους δημότες. Εμείς θα εφαρμόσουμε θεσμούς πλήρους διαφάνειας για την πάταξη της διαφθοράς και της σπατάλης στο δήμο μας και θα υλοποιήσουμε θεσμούς συμμετοχής των δημοτών στη σύνταξη των προϋπολογισμών και του τεχνικού προγράμματος.

5.             Οι σχέσεις δημοτικής αρχής και εργαζομένων στον Δήμο
Η δημοτική μας κίνηση υποστηρίζει την ορθολογική αξιοποίηση του συνόλου των εργαζομένων του δήμου μας χωρίς μείωση των αποδοχών τους με στόχο την βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου – κυρίως κοινωνικού – έργου προς τους δημότες. Η επιτυχία της δημοτικής αρχής προϋποθέτει οργάνωση και συνεργασία με τους εργαζόμενους, υποστήριξη των δικαιωμάτων τους αλλά και απαρέγκλιτη τήρηση των υποχρεώσεών τους.  

6.             Ο κοινωνικός, κινηματικός και διεκδικητικός χαρακτήρας της δημοτικής κίνησης
Είμαστε κατά των μνημονιακών πολιτικών και του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Διεκδικούμε την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τ.Α ως στοιχείο και ενεργό βραχίονα της δημοκρατίας. Η συμμετοχή των πολιτών αποτελεί βασικό συστατικό του αναγκαίου σήμερα κινηματικού και διεκδικητικού χαρακτήρα της Τ.Α. Απαρέγκλιτη αρχή μας είναι η λαϊκή συμμετοχή που θα εκφράζεται με τοπικές συνελεύσεις, συνοικιακά συμβούλια, ανοιχτές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και τοπικά δημοψηφίσματα ώστε οι δημότες να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη λύση των προβλημάτων της γειτονιάς και της πόλης τους. Πάγια θέση μας η ενότητα όλων των αριστερών, προοδευτικών και αντιμνημονιακών δυνάμεων.
Παλεύουμε κατά της ποινικοποίησης της αντίστασης και των αγώνων μας, κατά του αυταρχισμού, της καταστολής και της παρουσίας στην πόλη μας των φασιστικής Χρυσής Αυγής.

7.             Βασικές προτεραιότητες μας σε θέματα υποδομών και ποιότητας ζωής
·                     Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια περιουσία και τους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους (παραλιακό μέτωπο, «ΑΣΤΕΡΙΑ», Υμηττός, χώρος πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, Δημοτικό Άλσος Γλυφάδας-γκολφ κ.λ.π.) και διεκδικούμε την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα τους.
·                     Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εκποίηση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας που επιχειρείται από την Κυβέρνηση και διεκδικούμε για το παραλιακό μέτωπο την ήπια φυσική διαμόρφωσή του για την αναψυχή του συνόλου των πολιτών με ελεύθερη πρόσβαση.
·                     Παλεύουμε μαζί με πολίτες από τους όμορους δήμους για τη μετατροπή του πρώην αεροδρομίου σε πάρκο-πνεύμονα του λεκανοπεδίου, παρακαταθήκη στα παιδιά μας και τις κατοπινές γενιές.
·                     Πρωτοστατούμε στον αγώνα για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού από την οικοπεδοποίηση ή την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, την απομάκρυνση των κέντρων υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ) και στηρίζουμε την αναδάσωσή του.
·                     Επιδιώκουμε τη δημιουργία σύγχρονου και επαρκούς νεκροταφείου σε νόμιμο για την λειτουργία αυτή χώρο στα όρια του δήμου μας.
·                     Δεσμευόμαστε για τη μείωση των δημοτικών τελών και την κατάργηση του πρασινόσημου που ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια € ετησίως. Καταγγέλλουμε τη σκανδαλώδη κατασπατάλησή του και θα διαθέσουμε το υπόλοιπο του ποσού σε κάλυψη κοινωνικών αναγκών.
·                     Αναπτύσσουμε μακριά από ιδιωτικά συμφέροντα πρόγραμμα διαχείρισης των σκουπιδιών με αυξημένη ανακύκλωση με στόχο τη μείωση των δημοτικών τελών.
·                     Θεωρούμε ως θέμα πρώτης προτεραιότητας τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδίως της Τερψιθέας, που πρέπει άμεσα να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ κ.λ.π.).
·                     Επιδιώκουμε την επέκταση του μετρό προς το δήμο μας και τα υπόλοιπα νότια προάστια.
·                     Αγωνιζόμαστε να αποτρέψουμε το κλείσιμο μονάδων του Ασκληπιείου Βούλας, του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), του ΠΙΚΠΑ, του Θ.Χ.Π.Αν.Α και γενικά την κατάρρευση της δημόσιας υγείας που στόχο έχει την ιδιωτικοποίησή της, όπως και τη συνεχιζόμενη περικοπή συντάξεων και κοινωνικών δαπανών.
·                     Υπερασπίζουμε το κοινωνικό κράτος και την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων. Υποστηρίζουμε στην παρούσα ανθρωπιστική κρίση, την αύξηση των δαπανών για κοινωνικές παροχές που αφορούν τους ΑΜΕΑ, τους άπορους, την τρίτη ηλικία και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
·                     Στηρίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση, την παιδεία και τον πολιτισμό που θεωρούμε βασικά κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα.
·                     Αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία και βελτίωση νέων ελεύθερων χώρων σε επίπεδο γειτονιάς σαν σημεία συνάντησης και κοινωνικής παρέμβασης που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.
·                     Θέλουμε τους αύλειους χώρους των σχολείων ελεύθερους για να αθλούνται οι νέοι σε καθορισμένες ώρες με την υποστήριξη και επίβλεψη του κοινωνικού περίγυρου και των σχολικών φυλάκων.
·                     Αναπτύσσουμε δομές αλληλεγγύης με την εθελοντική συμμετοχή των δημοτών.
·                     Στηρίζουμε τις κινήσεις συμπολιτών μας ενάντια στους πλειστηριασμούς και τα χαράτσια, την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας κ.λ.π.
·                     Επιδιώκουμε την ανιδιοτελή προσφορά, την αλληλεγγύη και τον αγώνα όλων των δημοτών ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα του δήμου μας.
ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2014
«ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Θα μας βρείτε στο bog: anatropistiglyfada.com /

 e-mail:anatropi@anatropistiglyfada.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου