Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Να μπει επιτέλους ένα τέρμα στην καταστροφή και τη λεηλασία του Υμηττού. Βαρύτατες οι ευθύνες Κυβέρνησης και Δημοτικών Αρχών.

 

 



Να μπει επιτέλους ένα τέρμα στην καταστροφή και τη λεηλασία του Υμηττού.

Βαρύτατες οι ευθύνες Κυβέρνησης και Δημοτικών Αρχών.

 

 Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος σήμερα και ο Υμηττός για άλλη μία φορά καίγεται, κακοποιείται, καταστρέφεται. 5500 χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν καεί από χτες μέχρι σήμερα. Η βιοποικιλότητα του βουνού αφανίζεται. Ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική συρρικνώνεται.

Η καταστροφική αυτή πυρκαγιά, ξεκίνησε δίπλα από το Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στο τέρμα της οδού Ανθέων στην Άνω Γλυφάδα, αποδεικνύοντας με τραγικό τρόπο την απαράδεκτη τοποθέτησή του μέσα στον Υμηττό παρά τις τεράστιες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των κατοίκων και η οποία πυρκαγιά βρήκε πρόσφορο έδαφος στην τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης που δεν είχαν φροντίσει η Δημοτική Αρχή ή ο ΔΕΔΔΗΕ να απομακρύνουν.

Το γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα δεδομένης της μετέωρης κατάστασης που βρίσκεται το καθεστώς των χρήσεων γης στην περιοχή, εν αναμονή και του νέου Π.Δ προστασίας του Υμηττού.

Οι πληγές του Υμηττού εδώ και πολλά χρόνια έχουν κακοφορμίσει. Οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες. Το έγκλημα  και οι ευθύνες του κράτους, των Δημοτικών αρχών, των καταπατητών των μικρών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων είναι διαχρονικές. 

Και όμως ο Υμηττός βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο επίκεντρο σημαντικών εξελίξεων.

Η κατάργηση το 2017 του μέχρι τότε ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ) προστασίας του βουνού και η αναστολή των κάθε είδους οικοδομικών εργασιών σε κάποιες περιοχές, έχει δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο καθεστώς.

Στον Υμηττό συμβαίνουν τα πάντα εκτός από αυτά που συνάδουν και προστατεύουν τον δασικό και φυσικό χαρακτήρα του βουνού, πυρκαγιές, καταπατήσεις, παράνομες κατασκευές, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο.

Τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος του διαδημοτικού «Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού» (ΣΠΑΥ) παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο «αξιοποίησης» του Υμηττού, ενώ παράλληλα λαμβάνονταν πρωτοβουλίες που  αλλοίωναν την φυσιογνωμία του βουνού. Η απαράδεκτη όμως αποχώρηση του Δήμου Γλυφάδας από το ΣΠΑΥ δεν έγινε με κριτήριο τη διαφωνία του για την προστασία του βουνού, αλλά λόγω διελκυστίνδας για το ποιός θα έχει το πάνω χέρι!!!.

Τον περασμένο Ιούλιο, κατατέθηκε από το ΥΠΕΝ η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον Υμηττό με την οποία επιδιώκεται η νομιμοποίηση κάθε είδους οικιστικών αυθαιρεσιών από ιδιώτες ή δημόσιους φορείς και Δημοτικές αρχές (ΚΥΤ, Νεκροταφεία, Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αυθαίρετα κτίσματα, αυθαίρετές περιφράξεις, παράνομές χωματερές κλπ).

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της λεγόμενης «διαβούλευσης» της ΣΜΠΕ και εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα προωθηθεί η διαδικασία έκδοσης νέου Π.Δ για την προστασία του Υμηττού.

Η Δημοτική μας κίνηση ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΓΛΥΦΑΔΑ  που  εδώ και πολλά χρονιά δίνει μάχες και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και με τα κινήματα πόλης και την Διαδημοτική επιτροπή για την υπεράσπιση του Υμηττού  ζητάει για άλλη μια φορά:

 

·       Αυστηροποίηση του καθεστώτος προστασίας του Υμηττού, τόσο για τη ζώνη απολύτου προστασίας, όσο και για την περιφερειακή ζώνη, κυρίως μέσα από τη μείωση των επιτρεπόμενων χρήσεων, την αύξηση της αρτιότητας και την κατάργηση των παρεκκλίσεων.

 

·       Σαφή οριοθέτηση ζωνών προστασίας, τόσο για τον ορεινό όγκο όσο και για τις πεδινές, τις δασικές και αγροτικές εκτάσεις της περιφερειακής ζώνης, καθώς και για τις περιοχές αστικού πρασίνου.

 

·       Καθορισμό σαφών ρυθμίσεων προστασίας που θα αντιμετωπίζουν την περιοχή ως υπό προστασία οικοσύστημα.

 

·       Άμεση απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων και παράνομων κτισμάτων και κατασκευών από τον Υμηττό.

 

·       Καμία επέκταση του σχεδίου πόλης στις  εκτός σχεδίου περιοχές του Υμηττού.

 

ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ 

ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ!

 

 

ΓΛΥΦΑΔΑ 5-6-2022

 

"ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ"
 Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία

http://anatropistiglyfada.blogspot.gr/
https://www.facebook.com/AnatropiGlyfada/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου