Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Aσφαλή και λειτουργικά σχολεία

 

«Αν αυξήσουμε τις αίθουσες διδασκαλίας δάσκαλοι θα έρθουν;»

Θα αποδεχθούμε το καθεστώς ανασφάλειας που αποτελεί πλέον την πολιτική της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας;





H
«Ανατροπή στη Γλυφάδα» με διαρκείς παρεμβάσεις του επικεφαλής της Δημοτικού Σύμβουλου Τάσου Ταστάνη και του Δημοτικού της Σύμβουλου Σταμάτη Σκαμπαρδώνη τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και με παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, ανακοινώσεις δίνει τη μάχη για την υπεράσπιση της ζωής. Για την στήριξη και υπεράσπιση του ΕΣΥ, την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα του Γενικού Νοσοκομείου Ασκληπιείου Βούλας, για να δημιουργηθεί επιτέλους το παράρτημα του κέντρου Υγείας στην Τερψιθέα. Για τη στήριξη των συμπολιτών μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Επανερχόμαστε σήμερα στο θέμα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων.

Με τον αριθμό των μολύνσεων από κορωνοϊό να σκαρφαλώνει κάθε μέρα σε νέο ρεκόρ, τα σχολεία της πόλης άνοιξαν όπως έκλεισαν πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές: με 27+ μαθητές στην τάξη, με τις οικογένειες των μαθητών να επιβαρύνονται με τα έξοδα των μοριακών τεστ που η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται να συνταγογραφούνται, με ανεπαρκή χρηματοδότηση για τις σχολικές επιτροπές και τα νέα τμήματα νηπιαγωγείων, με ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, αλλά και με ελλείψεις στην παροχή των σελφ-τεστ στους δικαιούχους. Κερασάκι στην τούρτα, η παράλογη ρύθμιση στην οποία επιμένει το Υπουργείο, για το 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας είναι γνωστό οτι  παρουσιάστηκαν κενά εκπαιδευτικών σε σχολεία της Γλυφάδας. Ο Δήμαρχος Γλυφάδας αναρωτήθηκε τότε μπροστά στην καθυστέρηση κάλυψης των κενών και στο ερώτημα αραίωσης των τμημάτων «Αν αυξήσουμε τις τάξεις  δάσκαλοι θα έρθουν;» (απόσπασμα της τοποθέτησης στο Δ.Σ. στο επισυναπτόμενο βίντεο)  Η απάντηση φάνηκε από την παντελή αδιαφορία του υπουργείου παιδείας να βελτιώσει την αναλογία μαθητών εκπαιδευτικών. Και όχι μόνο αυτό αλλά η κα Κεραμέως προέβη και σε συγχώνευση τμημάτων όπως βιώσαμε και στη Γλυφάδα. Διότι στόχος της κυβέρνησης είναι η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων.

Θα αποδεχθούμε το καθεστώς ανασφάλειας που αποτελεί πλέον την πολιτική της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας;

Αντί ο κ. Παπανικολάου να απαξιώνει την πρόταση μας για αραίωση των τάξεων και κάλυψη των κενών από εκπαιδευτικούς, τον παροτρύνουμε να εισακούσει την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα για την ανάγκη αραίωσης των μαθητών ανά τάξη ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας, να συνταχθεί με αυτές και να καταγράψει τους διαθέσιμους προς αυτόν το σκοπό κατάλληλους χώρους. Το αίτημα για την ασφαλέστερη συνύπαρξη των μαθητών και εκπαιδευτικών στους σχολικούς χώρους υπερβαίνει τοπικές αρμοδιότητες και πολιτικές σκοπιμότητες. Η αποστολή αιτήματος-έκκλησης από το Δήμο προς το υπουργείο Παιδείας για επαναξέταση του σχεδίου αραίωσης των τάξεων, δεδομένης της δυνατότητας χώρου, θεωρούμε ότι θα βρει σύμφωνο και θα εκφράσει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας που καθημερινά αγωνιά για την εξέλιξη της πανδημίας, ιδιαίτερα για την μετάλλαξη "Ο" που έχει μεγάλη διάδοση στα παιδιά.

Η Ανατροπή στη Γλυφάδα ενώνει τη φωνή της με τους μαθητές τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς διεκδικώντας:

·        Να προσληφθούν με διαδικασίες εξπρές αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για να σπάσουν τα τμήματα των 28 και 29 μαθητών.

·        Διανομή δωρεάν μασκών τύπου FFP2 στα σχολεία

·        Άμεσα να ανακοινωθούν οι διαθέσιμες  αίθουσες στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Γλυφάδας καθώς και η δυνατότητα διαμόρφωσης άλλων χώρων (πχ οι αίθουσες των ΚΑΠΗ) για διευκόλυνση της αποσυμφόρησης των τμημάτων.

·        Αναστολή της πρόσφατης συγχώνευσης τμημάτων που πραγματοποίησε η υπουργός και σε σχολεία της Γλυφάδας.   Δυνατότητα λειτουργίας σε πρωινή απογευματινή βάρδια των σχολείων ανώτερης βαθμίδας. 

·        Να αλλάξει το πρωτόκολλο 50+1%, δηλαδή να νοσούν 13-14 μαθητές για να φτάσει να κλείνει ένα τμήμα: με το πρώτο κρούσμα το τμήμα να κλείνει για τρεις μέρες και οι μαθητές να επιστρέφουν έχοντας κάνει υποχρεωτικά μοριακό τεστ το οποίο θα αποζημιώνει το Δημόσιο.

·        Να αποσταλεί επειγόντως υπόμνημα του Δήμου στο υπουργείο για την άμεση επίλυση.

Η «Ανατροπή στη Γλυφάδα» εύχεται στους μαθητές και τις μαθήτριες της πόλης καλή επιστροφή στις σχολικές αίθουσες. Μαζί με τη σχολική κοινότητα, θα αντιπαρατεθούμε σε πολιτικές που απαξιώνουν τη δημόσια παιδεία και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ασφαλή και λειτουργικά σχολεία.

 

"ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ"
 Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία

http://anatropistiglyfada.blogspot.gr/

https://www.facebook.com/AnatropiGlyfada/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου