Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. καταργεί το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» - Αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η υλοποίηση βασικών έργων του δήμου Γλυφάδας



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. καταργεί το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος»
Αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η υλοποίηση βασικών έργων του δήμου μας.

 Η δημοτική μας κίνηση καταγγέλλει στο λαό της πόλης μας την απόφαση της Κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» με το οποίο χρηματοδοτούντο έργα υποδομών για το σύνολο των Δήμων της χώρας.
Επισημαίνουμε ότι το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» εξασφάλιζε την χρηματοδότηση των Δήμων ανεξάρτητα από το πολιτικό χρώμα των δημοτικών αρχών και την σχέση τους με την εκάστοτε κυβέρνηση. Η κατάργησή του επαναφέρει ένα σύστημα όπου περιορίζει την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων και επαναφέρει ευθέως την χρηματοδότηση των δήμων ανάλογα της πολιτικής σχέσης των δήμαρχων με την κυβέρνηση.
Με την εν λόγω παλαιοκομματικού τύπου μεθόδευση του ΥΠΕΣ, πέρα από το γεγονός ότι η οικονομία στερείται επενδύσεων, πολλά έργα των Δήμων οδηγούνται σε απρόβλεπτες καθυστερήσεις ή σε ματαίωση, με αποτέλεσμα σημαντικές επιπτώσεις στην υλοποίηση βασικών και αναγκαίων έργων για τους πολίτες.
Ειδικότερα στη Γλυφάδα παραμένει άγνωστη η πορεία της υλοποίησης σημαντικών έργων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξέλιξης και είναι ήδη  ενταγμένα ή έχουν με αποφάσεις του Δ.Σ. προταθεί προς ένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος».


Ενδεικτικά αναφέρουμε:
·                  Βρίσκεται σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια αυτοκινούμενου αναρροφητικού σαρώθρου συνολικού προϋπολογισμού 198.400,00 €
·                  Έχουν ήδη ενταχθεί με αποφάσεις του Υπ.Εσ. από το 2018 στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ τα έργα του δήμου Γλυφάδας «Συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων δαπάνης 293.900,00 €» καθώς και «Αναβάθμιση παιδικών χαρών δαπάνης 259.000,00 €».
·                  Με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κατά το 2019 έχουν κατατεθεί αιτήματα για ένταξη στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» τέσσερα σημαντικά έργα για την πόλη μας «Μέτρα πυρασφάλειας για το σύνολο των σχολικών υποδομών Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης (44 συνολικά σχολικές μονάδες)», «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες», «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων για την δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού», καθώς και «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων» συνολικής εκτιμώμενης χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ύψους τουλάχιστο 300.000€. 
Είναι εύλογες και ιδιαίτερα μεγάλες οι ανησυχίες μας για τη ματαίωση ή το πάγωμα των παραπάνω σημαντικών έργων για τη βελτίωση της πόλης μας.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας και τον κ. Δήμαρχο να πάρουν θέση και να πρωτοστατήσουν στον συντονισμό των ενεργειών και στην οργάνωση του αγώνα που πρέπει να γίνει για να μην ισχύσει αυτή η αδιανόητη απόφαση της Κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Εσωτερικών.
Εκτός αν θέλουμε να αλλάξει ο διαφανής τρόπος που δίνονταν τα έργα και να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να επαναφέρει το πελατειακό κράτος δίνοντας έργα μόνο αφού οι εκάστοτε Δήμαρχοι καταθέτουν τα διαπιστευτήριά τους.
                                                                    
                                                              Γλυφάδα 9 Δεκεμβρίου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου