Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

«Βαθιά μου πίστη ήταν και εξακολουθεί να είναι πως μέσα απ’ την δημόσια εκπαίδευση θα αλλάξουμε τον κόσμο»



Εισήγηση του μαθηματικού Κώστα Κατσιανά στην εκδήλωση στις 31/03/19

 Αγαπητοί συμπολίτες . Η δημοτική παράταξη Ανατροπή στη Γλυφάδα μεταξύ των άλλων έχει ως βασικό της στόχο  να δημιουργήσει τις συνθήκες, στο μέτρο του δυνατού, ώστε το Δημόσιο σχολείο σε  όλες τις βαθμίδες να είναι χώρος όπου ο νέος άνθρωπος ο κάθε νέος άνθρωπος, όχι μόνο θα μαθαίνει αλλά θα επικοινωνεί, θα αναπτύσσει τις ικανότητές του και τα ταλέντα του, θα έρχεται σε επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό, θα αισθάνεται ευχάριστα στο χώρο του σχολείου.  Γιατί η Ανατροπή είναι ταυτισμένη με τις απόψεις  τις θέσεις και τις αξίες της αριστεράς και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση προσπαθεί βήμα-βήμα, μέσα από δύσκολες συνθήκες, να τις κάνει πράξη. 
 Όταν τα σκέφτομαι όλα αυτά, σχολείο πολιτισμού, δημοκρατικό σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, σχολείο που να αρέσει στα παιδιά,  αισθάνομαι μια ευεξία και μια εσωτερική ισορροπία, γιατί βαθιά μου πίστη ήταν και εξακολουθεί να είναι πως μέσα απ’ την δημόσια εκπαίδευση θα αλλάξουμε τον κόσμο. Αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος που εντάχθηκα απ’ την αρχή στη υπηρεσία της δημόσιας εκπαίδευσης.
   Όμως όταν έρχομαι σε επαφή με τα θέματα της Εκπαίδευσης που αφορούν στο Δήμο Γλυφάδας αισθάνομαι μια μελαγχολία.  
Θα σας θέσω ένα  ερώτημα:  Όλα τα παιδιά που ζουν στο δήμο της Γλυφάδας , χωράνε στα δημόσια σχολεία του Δήμου; Όταν λέμε χωράνε εννοούμε ότι για όλα τα παιδιά είναι εξασφαλισμένοι αξιοπρεπείς χώροι στέγασης των σχολείων τους;                             
Η απάντηση είναι όχι.
Είναι δυνατόν το 2019 σε έναν από τους πλουσιότερους Δήμους της χώρας να υπάρχει σχολείο που η αυλή του είναι ο ακάλυπτος χώρος μιας πολυκατοικίας και οι αίθουσές του είναι υπνοδωμάτια;  Τα παιδιά που αναγκάζονται να φοιτούν σ’ ένα τέτοιο  σχολείο είναι σίγουρο αφ’ ενός ότι αντιπαθούν το σχολείο από τη πρώτη μέρα που θα βρεθούν εκεί, αφ’ εταίρου τους δημιουργείται ένα αίσθημα περιφρόνησης και εγκατάλειψης, ένα αίσθημα πως δεν χωράνε στα δημόσια σχολεία.


   Αυτό δεν είναι το μόνο κτηριακό πρόβλημα που υπάρχει στην πόλη μας. Υπάρχουν σχολεία που ασφυκτιούν από έλλειψη χώρων, σχολεία που βρίσκονται σε οικόπεδα που ανήκουν σε γειτονικό Δήμο ο οποίος τα διεκδικεί
  Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, δεν είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Υπάρχει πολύ πριν απ’ αυτή. Κατά την άποψή μας, είναι αποτέλεσμα αφ’ ενός διαχρονικής αδιαφορίας, αφ’ εταίρου και κυρίως σύγκρουσης δημόσιου και ιδιωτικών συμφερόντων.
    Η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής με τα συνδικαλιστικά της όργανα, εδώ και πολλά χρόνια, έχει ασκήσει πίεση στο Δήμο, ώστε να βρεθούν χώροι όπου θα χτιστούν  σχολεία που θα καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου.
  Δυστυχώς πολλές φορές και με ευθύνη  της κάθε φορά δημοτικής αρχής,  πολλές απ’ αυτές τις προσπάθειες προσέκρουσαν σε ανυπέρβλητα οικονομικά συμφέροντα.
   Γι΄ αυτό  στηρίζουμε και ψηφίζουμε Ανατροπή, γιατί δεν έχει εξαρτήσεις , δεν έχει χορηγούς, δεν δέχεται χορηγίες, (απόδειξη τα πενιχρά μέσα που διαθέτει για την προβολή της).  Έτσι θα μπορέσουμε να αφήσουμε λίγο στην άκρη τη βιτρίνα και να εκπονήσουμε ένα συνολικό σχέδιο που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των παιδιών του  Δήμου .
Διεκδικούμε την οριστική λύση της στέγασης των σχολικών μονάδων, ορθά χωροταξικά κατανεμημένων,

Αγαπητοί φίλες και φίλοι. Ανησυχούμε ότι και στην πόλη μας θα υπάρχουν παιδιά που με δυσκολία  πηγαίνουν στο σχολείο γιατί φοβούνται. Φοβούνται και δεν αντέχουν κάποιους συμμαθητές  τους  που τους ασκούν λεκτική ή σωματική βία. (Το γνωστό μπούλιγκ ). Αυτό το φαινόμενο πάντα υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει αν δεν του δώσουμε την πρέπουσα σημασία. Έρχεται στην επιφάνεια με τραγικό τρόπο, όπως δυστυχώς συνέβη πριν λίγο καιρό στη γειτονιά μας, και αφού περάσει λίγος καιρός και ξεχαστούμε, δρα πάλι στα σκοτεινά και μαυρίζει παιδικές ψυχές και τους αφήνει σημάδια ανεξίτηλα.
Πρέπει απαραίτητα να κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατέψουμε τα παιδιά θύματα αυτού του φαινομένου.
Πρέπει να προστατέψουμε και τα παιδιά θύτες που κινδυνεύουν να γίνουν οι στρατοί του μίσους και της βίας προς κάθε αδύνατο και διαφορετικό.
   Ευθύνη για την εξάλειψη  του φαινομένου έχουμε όλοι μας ο καθένας ανάλογα με την κοινωνική του θέση. Ο γονιός, ο δάσκαλος , ο γείτονας , η Δημοτική αρχή, οι πάντες . Αν δεν συντονιστούμε , παιδικές ψυχές θα συνεχίσουν να μαυρίζουν και να χάνονται.
   Ο Δήμος της Γλυφάδας αφού έχει και διαθέτει ποσά της τάξης των 60.000 και 70.000 ευρώ για το καρναβάλι, θα μπορεί να διαθέσει ένα ανάλογο ποσό για να φτιάξει ένα δίκτυο από ειδικούς που θα καλύπτουν τα ευαίσθητα σημεία, θα συμβουλεύουν και κυρίως θα μας κρατούν όλους σε εγρήγορση ώστε να μην ξεχνιόμαστε, αφού περάσει λίγος καιρός,  μετά από κάθε δυσάρεστο περιστατικό ενδοσχολικής βίας.
  Η Ανατροπή δεσμεύεται πως σε οποιαδήποτε θέση βρεθεί μετά τις εκλογές, θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου